Savaş karşıtı aktivist Tayfun Mater, Türkiye'nin hava tatbikatına İsrail'i almamasını, bunun ardından katılacak diğer NATO ülkelerinin de çekilmesinin olumlu olduğunu söylüyor: "Bunun hükümet kararı olduğunu düşünüyorum, askerlerin istediğini sanmıyorum. Diğer ülkelerin de gelmemeyi seçmesi, daha da iyi oldu. Sonuçta bu tatbikatlar savaş provası. Tatbikat hiç olmasın."
Dışişleri Bakanlığı, 12-23 Ekim arasında yapılması planlanan "Anadolu Kartalı" tatbikatının Türkiye'nin organizasyonu olduğunu, "uluslararası bölümünün ertelenmesinden siyasi bir anlam ve sonuç çıkartılmasının doğru olmadığını" açıkladı.
Ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun İsrail'in Gazze'yi bombalamasını anımsattıkları konuşmalar, bu kararın İsrail-Filistin sorunuyla bağlantılı olduğunu gösteriyor. Davutoğlu, CNN Türk'teki konuşmasında "Gazze'deki durumun iyileşeceğini, yeniden diplomatik yollara gireceğini umuyoruz. Bu, Türk-İsrailli ilişkilerinde de yeni bir atmosfer yaratacak. Ancak mevcut durumda elbette ki bu yaklaşımı, İsrail'in yaklaşımını eleştiriyoruz" diye konuştu.
Mater: Savaş karşıtı hareket yıllardır gündeme getiriyor
bianet'in görüştüğü Mater, Türkiye'deki savaş karşıtı hareketin İsrail savaş pilotlarının Türkiye'deki eğitim ve tatbikat uçuşlarının gündeme gelmesinde büyük etkisi olduğunu söylüyor. "Yıllarca bunu gündeme getirdik. Türkiye'deki halkın tamamının Gaze'deki vahşete tepkisi de hükümet üzerinde etkili oldu" diyor.
Mater, hükümetin kararı için "Bu somut bir gelişme. İsrail'in böyle hava tatbikatı yapabileceği, Türkiye'den başka bir arazi yok. Konya bunun için çok uygun. Lübnan ve Gazze'yi bombalayanların hep Konya'dan giden pilotlar olduğu net" diye konuşuyor.
İsrail'in Gazze'ye saldırdığı ve 1.300'den fazla kişiyi öldürdüğü Aralık 2008'de ve bu yılın ocak ayında, savaş karşıtları eylemlerinde, hükümetin İsrail'le işbirliğini ve Konya'da İsrail savaş pilotlarına eğitimi durdurmasını istemişti. Kullandıkları slogan da "Tayyip konuşma, anlaşmayı iptal et" olmuştu.
Dışişleri Bakanlığı verilerine göre, İsrail ilk beş sırada yer aldığı dünya silah ticaretinin yüzde 10'unu gerçekleştiriyor. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Merkezi'nin (SIPRI) raporuna göre, İsrail geçen yıl silaha yaklaşık 13 milyar dolar harcayan Türkiye'ye en çok satış yapan ikinci ülke.
"Filistin topraklarından çekilene kadar İsrail'le ilişkiler askıya alınmalı"
Mater, İsrail, Filistin'deki işgalini sona erdirene kadar Türkiye'nin bütün ikili ilişkilerini askıya alması gerektiğini söylüyor. "Başta askeri olmak üzere tüm anlaşmaların iptal edilmesi gerek. İsrail'in bu toprakları terk etmesi bir Birleşmiş Milletler kararıdır. Ama İsrail buna uymuyor. Saldırgan bir ülkeyle ilişki kurmamalıyız."
Birleşmiş Milletler, bu bölgeyi, "İsrail'in işgali altındaki topraklar" olarak adlandırıyor.
Barak: Sözlü saldırıyı bırakın
Bu arada, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, dün (12 Ekim) bir açıklama yaparak İsrailli yetkililerden Türkiye'ye sözlü saldırılardan uzak durmasını istedi. Haaretz gazetesinin haberine göre, Barak "İsrail'in Türkiye'yle ilişkileri stratejiktir. Bütün iniş çıkışlara rağmen, Türkiye bölgemizdeki anahtar oyuncu olmayı sürdürüyor" dedi. (TK)