Bismil Ziyarettepe'de kazı yapan Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kemalettin Köroğlu, "Taşınacak eserler sadece müzelik obje olacak" dedi.
Hasankeyf'i siyasiler değil uzmanlar tartışmalı
Projeye verilecek yabancı kredi netleşmeden ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun onay kararı alınmadan Ilısu barajının temeli atılsa da bilim insanları Hasankeyf'in taşınamayacağını açıkça ifade etmeye devam ediyorlar.
Ilısu barajı sularının etkileyeceği alandaki tarihi eserlerin gün yüzüne çıkarılması ve belgelenmesi çalışmaları kapsamında Bismil ilçesi Ziyarettepe'de kazı yapan Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Köroğlu, Hasankeyf'i siyasilerin değil, uzmanlarının tartışması gerektiğini, taşınacak eserlerin sadece bir obje olarak sergileneceğini söyledi.
"Eserleri artık turistik bir obje olarak sergileyeceğiz"
Köroğlu, Hasankeyf'teki eserlerin taşınması ve korunması uzmanlık işi olduğunu söyleyerek. "Bu tartışmayı uzmanların yürütmesi gerekir. Ancak arkeolojik eser bulunduğu yerde yani çevresindeki yapı içerisinde anlamlı. Oradan bir minareyi koparıp götürürseniz o sadece müzelik bir eser olur, Hasankeyf olmaz. Turistik kent yaratmak istiyoruz. Hasankeyf'i kurtarmıyoruz. Bu asla olmayacak. Eserleri artık turistik bir obje olarak sergileyeceğiz" dedi.
Baraj projesi için DSİ'nin çektiği fotoğraflara göre ilçenin tamamı sular altında kalıyor. Sadece Hasankeyf kalesinin yukarı kısmı, Yukarı kale denilen bölüm su yüzeyinde kalıyor. Bu bölümdeyse bazı mağaralar bulunuyor.
Baraj kodu düşürülse bile eserler su altında kalır
Hasankeyf kazılarının başkanı Prof. Dr. Abdulselam Uluçam ise, baraj yapılsa da yapılmasa tarihi ilçenin mimari dokusunun öldüğünü belirterek, "Hasankeyf ölüyor, biz çıkarlarımız için onun adını kullanıyoruz" dedi.
"Hasankeyf ilçesinde mağaraların bulunduğu kayalardan biri 2 hafta önce ana kayadan koparak düştü. Kayanın içendeki 12 mağara düşme ile birlikte parçalandı. Ilısu barajının su tutmaya başlaması halinde, yumuşak kayadan oluşan yukarı kaledeki mağaraların çökeceği belirtildi."
Uluçam, baraj kodunun 30 metre düşürülmesi tartışmalarına da değinerek, "30 metre Hasankeyf'i kurtaramaz. Jeopolojik yapısı taşınmaya elverişli değil. Teknik olarak mümkün değil. Çünkü 30 metre düşürülecekse baraj yapılmaz. 30 metre düşürülse de büyük bir bölümü yine sular altında kalacaktır. Müdahale edilmezse ortaya çıkarılan eserlerin büyük bölümü yıkılacaktır" dedi. (EZÖ)