CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, taşımalı eğitime ilişkin sorunların araştırılması talebiyle Meclis araştırması istedi.
Adıgüzel TBMM Başkanlığına sunduğu önergede, taşımalı eğitimden kaynaklı mağduriyetlere değindi.Hükümet en önemli beşeri yatırım olan eğitime gerekli kaynağı ayırmadığı için öğrenciler ve aileleri taşımalı eğitime mahkûm ediliyor.”
Eğitim bütçesi
Türkiye’de 1989-1990 eğitim-öğretim yılında sadece iki ilde başlayan taşımalı eğitim uygulamasının bugün Türkiye’nin birçok ilinde uygulandığını vurgulayan Adıgüzel bir milyondan fazla öğrencinin taşımalı eğitimle taşındığını söyledi.
Adıgüzel taşımalı eğitimin kız çocuklarının okullaşması ve okula devamlılığı önünde de önemli bir engel oluşturduğunu belirtti ve bütçe görüşmelerinde eğitime gerekli payın ayrılmasının zorunluluğunu vurguladı.
TIKLAYIN - YENİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILININ HALİ
"Kız çocukları eğitimden kopuyor"
“Aksi takdirde özellikle kız çocuklarımız başta olmak üzere birçok çocuğumuz eğitim hayatından koparılmaya devam edecektir.”
Adıgüzel yaşanan sorunları şu örnekle dile getirdi.
İlgili yönetmeliğe göre, toplu taşıma hizmetinin verildiği yerlerde, taşımalı eğitim verilmiyor. Ama ilkokula giden yedi yaşındaki bir çocuğun toplu taşıma kullanarak nasıl onlarca kilometre kat edeceğini, velilerin bu konudaki endişelerini hesaba katılmıyor.”
ERG RAPORU: DEZAVANTAJLI GRUPLAR EĞİTİME ERİŞEMİYOR
Trafik kazaları
Adıgüzel araştırma önergesinin gerekçesinde taşımalı eğitimin yarattığı diğer sorunlara da dikkat çekti.
“Taşımalı eğitim sırasında meydana gelen kazalar, bu sorunların başında gelmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı’nca 2013 yılında yapılan açıklama dikkate alındığında, 1989-1990 eğitim-öğretim yılından 2013 yılına kadar geçen süreçte meydana gelen trafik kazalarında, 60’dan fazla öğrenci hayatını kaybetmiş, onlarca öğrenci yaralanmıştır.
“Örneğin, daha geçtiğimiz günlerde Çorum’un Sungurlu ilçesinde kontrolden çıkan bir öğrenci servisinin devrilmesi sonucu taşımalı eğitim sistemi kapsamında 13 öğrencinin yaralandığı bilinmektedir.
TIKLAYIN - EĞİTİM SEN: MEB BÜTÇESİNİN BÜYÜK KISMI ZORUNLU HARCAMALARA GİDİYOR
Beslenme
“Gün boyunca evlerinden uzakta eğitim görmek zorunda kalan öğrencilerin beslenme konusunda yaşadığı sıkıntılar, zaman zaman medyaya da yansıdığı üzere, taşımalı eğitim ihalelerinde yaşanan sıkıntılar, taşımalı eğitim konusunun yeniden ele alınmasını gerekli kılmaktadır.
Ücretli servisler
“Türkiye genelinde birçok ilde bulunan bazı yerleşim yerlerinde geçtiğimiz yıllarda uygulanan taşımalı eğitim sisteminin kaldırılması, ücretli servislerle okula gitmek zorunda kalan öğrencilerin ve velilerin tepkisine yol açmış, servis ücretini karşılayacak maddi gücü olmayan yoksul ve dar gelirli öğrenci ve ailelerini ulaşım sorunuyla baş başa bırakmıştır.” (YY)