Yıllardır büyük bir sorun olan kamuda taşeron işçilere kadro verilmesi yerine hükümetin "özel sözleşmeli personel" statüsünü gündeme getirmesi tartışma yarattı.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, salı günü “Dışarıda kalan tek bir taşeron işçisi kalmayacak. Bu kişiler aynı yerde çalışmaya devam edecekler” dedi.
Ardından Maliye Bakanı Naci Ağbal, konuya açıklık getirdi ve kamuda istihdam edilecek taşeron çalışanlara “özel sözleşmeli personel statüsü” verileceğini söyledi.
Buna göre, kamu idareleri, belediyeler ve il özel idarelerinde yaklaşık 720 bin asıl ve yardımcı iş yapan taşeron personel, kamuda "özel sözleşmeli personel" olarak istihdam edilecek.
1 Kasım 2015’ten önce işbaşı yapmış ve halen çalışmakta olan taşeron işçilere 3 yıllık sözleşme yapılacak, kamuya geçişte sınav yapılacak, mevcut ücreti üzerinden maaş alacak, emeklilik sisteminde 4a’dan yararlanacaklar.
3 yıl sonra kamuda iş bitiyor mu?
Kanundaki statüler 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre, 4a: memur, 4b: sözleşmeli personel, 4c: geçici personel, 4d: işçi. |
DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda yer almayan yeni bir statü getirildiğini bunun kesinlikle kadro anlamına gelmediğini söyledi.
Çerkezoğlu, bu statünün iş güvenliğini, toplu iş sözleşme hakkını, geriye dönük kıdem tazminatını ortadan kaldırdığını belirtti.
Bugüne kadar taşeron işçilerle ilgili yüzlerce kazanılmış dava olduğunu hatırlatan Çerkezoğlu, taşeorn tüm işçilerin kazanılmış haklarıyla kadroya alınması gerektiğini ifade etti.
* Sözleşmeler 3 yıl olarak yapılacak ve “iş performansı”na göre yenilenebilecek. Yani 3 yılın sonunda hizmet akitlerinin devam edip etmeyeceği tümüyle belirsiz. Sağlık, eğitim, ulaşım, sosyal hizmetler, ya da kamunun tüm büro ve bürokrasi hizmetleri 3 yıl sonra bitiyor mu?
52 günlük ikramiye gidiyor
* "Özel Sözleşmeli Personel” statüsü sosyal güvenlik sistemi olarak işçi statüsünde, ama ücret vb. konularda özlük haklar bakımından memur statüsünde olacak.
* Böylece işçi sendikaları, işyeri ve işkolu toplusözleşmeleri tümüyle tasfiye ediliyor. Kamudaki tüm işçilerin aldığı, bizim de açtığımız davalarla yüzlerce taşeron sağlık işçisi arkadaşımızın hak kazandığı ve aldığı yılda 52 günlük ikramiye hakkı yok ediliyor.
15 yıllık kıdem tazminatı çöpe
* En önemli noktalardan birisi de, geriye dönük hakların kaybı ve asıl önemlisi Kıdem Tazminatlarının yok edilmesi. Mesela 10 yıl- 15 yıl kıdemi olan hastabakıcı kendi isteğiyle istifa edecek, kıdem tazminatını yakacak.
Tüm haklarıyla kadroya alınmalılar
* Sıfırdan işbaşı yapmış olacaklar. Oysa kazanılmış binlerce dava var. Bu kişiler kamuda asıl işçi. Kamudaki taşeron işçiler tüm kazanılmış hakları ile birlikte daimi işçi kadrosuna geçirilmeli, sendika ve özgür toplusözleşme hakkı güvence altına alınmalı. (NV)