696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile taşerona kadro düzenlemesinin ardından işçilerin kadro başvuru süreci 2 Ocak’ta başladı.
Çapa Tıp Fakültesi’nde ziyaret ettiğimiz işçiler ilk günden beri İstanbul Üniversitesi yönetiminin istediği uygunlukta başvuruyu yapabilmek için çabalıyorlar.
Üniversite, işçilerden boşlukları bilgisayarda doldurulmuş başvuru formu, nüfus cüzdanı fotokopisi, güvenlik soruşturması ile arşiv araştırması formu, 4 adet muhtarlık onaylı asıl vesikalık ve 8 adet vesikalık fotoğraf, işçinin emeklilik, malullük, yaşlılık aylığı almadığına dair belge, feragat dilekçesi, SGK hizmet dökümü, sabıka kaydı, askerlik durum belgesi, öğrenim belgesi örneği, engelli raporu veya varsa çocukların engelli olduğuna dair rapor talep ediyor.
Her belgeden iki tane getirme koşulu da istenilen belgeler kısmında belirtiliyor. İşçiler Genel Cerrahi binasının eksi üçüncü katında morgun yanındaki küçük bir odada iş yeri sendika temsilcisi Caner Şahin’e belgelerini kontrol ettirmek için gelip gidiyorlar.
Zaten cüzi miktarda olan asgari ücretin* çok az üstünde bir maaşla çalıştıkları için belge masrafını merak edip soruyorum. Kendileri de henüz düşünmemiş ama kaba bir hesap yaparak yaklaşık 100 liranın bu süreçte ceplerinden çıktığını ifade ediyorlar.
"Bu işkence ama yapacak bir şey yok"
Kendi aralarında konuşurken bir isimden bahsederek “Ona söyle senin formlarını bilgisayarda yazsın” demelerinden de anlaşılıyor ki evinde bilgisayar olan işçi sayısı yok denecek kadar az. Evde yazıcı olması ihtimalinin ise bunun yanında esamesi okunmaz.
Biz Şahin ile o küçük odada konuşurken bir sürü işçinin insan kaynaklarına üçten fazla kez gelip gittiğine şahit oldum. Okuma yazması olmayan insanlardan örnek bir belge dahi göstermeden bilgisayarda bilgilerini yazıp çıktı almalarını istiyorlar:
“Ben ne anlarım bilgisayarda yazı yazmaktan. Örnek bir belge koysalardı önümüze. Biz de ona göre doldursaydık. Bu işkenceden başka bir şey değildir ama kaç yaşına geldik artık bunları yapmazsak kim verecek bize kadroyu?”
100 lira nasıl harcanıyor?
İşçiler için ilk aşamada internet kafe masrafları beliriyor. Belgeleri teslim alan İnsan Kaynakları bölümünün hatalı bulduğu her belgeyi iptal ettiği veya belgenin nasıl doldurulacağına ilişkin fikrini sürekli değiştirmesi yönündeki ön bilgileriyle okunduğunda işçilerin internet kafe masrafı giderek kabarıyor.
Başvuruda teslim edilecek fotoğraflar yeni olmak zorunda. 12 adet fotoğraf çekimi ücreti de masrafa ekleniyor. İstenilen belgelerden bazıları (SGK hizmet dökümü gibi) kurumun kendisine gidilmeden alınamayacağından yol da masrafın parçası haline geliyor.
Ayrıca belgelerin alınacağı yerler resmi kurum olduğu için hafta içi ve mesai saatleri içerisinde idareden izin alıp gitmek zorundalar. İdare ise sürekli teyakkuzda bekliyor.
Odayı ziyaret eden bir memur “Saat üçten önce kimse çıkmayacak” sözleriyle uyarısını yapıyor. Ama bütün taşeron işçiler aynı işin telaşında olduğu için kurumlardaki kuyruklarda aynı gün sıra gelmesi hele de saat üçten sonra pek mümkün olmuyor.
Dışarıdan başvuru alındığı iddiaları var
Taşerona kadro söyleminde vurgulanan kurumda çalışan işçinin kadroya alınarak güvenceli çalıştırılmasıydı. Ancak iddialar kadroya alınacak kişilerin çoktan seçildiği yönünde.
Odaya gelen işçiler Şahin’e hastanenin dışarıdan 200 başvuru formu aldığını anlatırken Şahin, Samatya Hastanesi’nde de aynı iddiaların dile getirildiğini belirterek, oradan konuştuğu bir arkadaşının “Bize kimse başvuru filan demiyor” dediği bilgisini paylaşıyor. (TP)
* 2018 yılında uygulanacak olan asgari ücretin, 199 TL’lik artışla net 1603 lira oldu. Daha önce verilen asgari ücret, net 1404 lira 6 kuruştu.
1- Taşeron İşçilerle Morgun Yanındaki Odada 4 Saat
2- Taşeron İşçinin Kadroya Başvuru Masrafı 100 Lira
3- Şahin: Bir İhtimal Kadroya Alınacak Diye İnsanlar Perişan Oluyor