Eğitim Reformu Girişimi (ERG) bugün Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda görüşülecek olan, 4+4+4 diye bilinen yasa teklifiyle ilgili olarak uyarılarda bulundu.
ERG'nin yayımladığı ve dün milletvekillerine de gönderilen bildirgede okula başlama yaşının tasarıdaki gibi beşe indirilmesi ve uygulamanın bu yıl başlaması halinde, 2007 doğumlu her dört çocuktan üçünün ilkoğretime hiç okulöncesi eğitimi almadan başlamış olacağına dikkat çekildi.
Kanun teklifinde 60-72 ay yaş grubu için okulöncesi eğitimin zorunlu olmamasının yanlış bir uygulama olacağını vurgulayan ERG'ye göre okulöncesi eğitim çocuklar için vazgeçilmez nitelikte.
"Okulöncesi eğitim çocuğun okul başarısını ve okula uyumunu doğrudan etkiler; sayısız bireysel ve toplumsal getirilere sahiptir ve sosyoekonomik açıdan elverişsiz koşullara sahip çocuklar için kilit önemdedir."
Düzenleme, hükümet programı ve kalkınma planlarında yer alan "2013 yılında okulöncesi eğitimde yüzde 100'e ulaşılması" hedefini göz ardı ettiği için eleştirildi. 60-72 ay yaş grubu için yüzde 67'ye ulaşan okulöncesi okullulaşma oranı ve elde edilen diğer kazanımların sürdürülmesini tehlikeye attığı da belirtildi.
5 yaş uygulaması sakıncalı
ERG'nin bildirgesinde bugün komisyonda görüşecek haliyle tasarıda ilköğretime başlangıç yaşının beşe indirildiği, oysa dünyada 126 ülkede çocukların ilköğretime altı yaşında başladıkları, sadece 26 ülkede beş yaş uygulamasının olduğu hatırlatıldı.
Böyle bir uygulamaya geçmenin öğretim programlarından eğitim materyallerine ve öğretmenler kadar çok ciddi bir yenileme gerektirdiği söylendi. ERG'ye göre, gerekli hazırlıkların yapılamadığı ve okulöncesi eğitim zorunlu olmadığı durumda, beş yaş uygulamasıyla çocukların beceri ve yetkinliklerine uygun öğretim verilemeyeceği için çocuklar için çok sakıncalı bir ortam oluşacak.
Tasarıyı geri çekin
ERG bildirgede, 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'yle Milli Eğitim Bakanlığı'na çok fazla yük olacak, eğitimde kalite ve eşitlik öncelikleriyle bağdaşmayan bir sistem getirileceğini anlattı.
İlköğretimde kademeli bir yapıya geçilmesinin ilk dört yılın sonunda bir seçme sistemi gereksinimi doğuracağını anlatan ERG, bu durumun sakıncalarına da değindi.
Türkiye'deki mevcut toplumsal ve/veya ekonomik eşitsizlikler ile okullar arası kalite farklarının unutulmamasını istedi. Öğrencilerin bu kadar erken yaşta ayrıştırılmasının eşitsizlikleri derinleştireceğini, özellikle sosyoekonomik açıdan elverişsiz koşullara sahip çocukların ve engelli çocukların kaliteli eğitime devam olasılıklarının azalacağını ifade etti.
Yasa teklifinin geri çekilmesini isteyen ve milletvekillerine bu yönde çağrıda bulunan ERG, yasanın teklifin bu halindeki gibi çıkması durumunda, Türkiye'nin dünyada ilköğretimin beş yaşında başladığı ve ilk kademesinin dört yıl sürdüğü tek ülke olacağını da duyurdu. (YY)
ERG'nin hazırladığı bildirgenin tam metnini görmek için tıklayınız.
ERG'nin hazırladığı gerekçenin tam metnini görmek için tıklayınız.