Tarlabaşı Toplum Merkezi’nin “ahlaka aykırı” olduğu iddiasıyla fesih edilmesi talebiyle açılan davanın üçüncü duruşması bugün İstanbul 18. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görüldü.
*On beş yıldır Tarlabaşı’nda çocukların ve kadınların bir araya gelebilecekleri güvenli alanları kurmak için çalışan Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği’ne iki ayrı dava açılmıştı.
Duruşmaya Ail eve Sosyal Poltiikalar Bakanlığı’nın avukatları ile tarlabaşı Toplum Merkezi’nin avukatları katıldı. Çok sayıda hak savunucusu da davayı takip etti.
Dosyaya bilirkişi raporu geldiği açıklandı. Tarlabaşı Toplum Merkezi davasının avukatları, bilirkişi raporuna karşı beyanda bulunmak üzere süre talep etti.
Ara karar
Avukatların süre talebini kabul eden mahkeme, davayı 22 Mayıs’a bıraktı.
Son duruşmada ne olmuş?
Kaos GL'nin derlediği bilgilere göre, 2 Kasım 2022’de duruşma salonu önüne polis bariyerleri yerleştirildi. Çok sayıda polis de salon önündeydi. Davayı takip etmek için İyi ki Varsın TTM’nin çağrısıyla hak savunucuları adliyeye geldi. Salonun küçüklüğünü gerekçe gösteren Mahkeme, duruşmaya sadece davanın tarafları ve basını kabul etti.
Öte yandan, TTM’yi bir yıldan uzun süredir hedef gösteren gruplar da duruşma öncesi Adliye’deydi.
Duruşmada TTM avukatları, İçişleri Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın davaya müdahil olmalarına yönelik karardan dönülmesini ve 11 Ekim’de ara kararla kabul edilen usulü eksikliklerin tamamlanmasını talep etti. Mahkeme, bakanlıkların müdahilliğine yönelik karardan dönülmesi talebini reddetti. Bakanlıkların davaya müdahil olması kesinleşmiş oldu.
Dava, dosyanın bilirkişiden dönüşünün beklenmesi kararıyla 21 Şubat 2023 saat 11.30’a ertelendi.
Dava dosyasında ne var?
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın düzenlediği iddianame ile açılan davada derneğin “kanuna ve ahlaka aykırı” hale geldiği iddiası yer alıyor. Davaya temel oluşturan dernekler denetçilerinin raporunda derneğin LGBTİ+’larla ilgili ifadeleri hukuka aykırı ve ayrımcı bir şekilde “müstehcenlik” olarak yer alırken; LGBTİ+’ların temel hak ve özgürlükleri de “toplumda kısaca LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, travesti, intersex) olarak bilinen kişilerin cinsel eğilimlerini normalleştirmek sureti ile çocukların cinsel kimliklerini etkilemeye çalışması” ifadeleriyle rapora ve davanameye girdi.
Dava kapsamında dernek hakkında verilen “faaliyetten alıkonulma” tedbir kararı ise 6 Nisan’da TTM’nin başvurusu üzerine kaldırıldı.
(EMK)