Röportaja başlarken iletişim kurmakta zorlandılar. Çünkü onlar Suriyeli diye. Suriyeli oldukları için dil konuşmaları farklıydı.
Suriye’de bir tişörtü 1 TL’ye alıyorlar, markete gittiklerinde yumurtaların tanesini 25 kuruşa alıyorlar ama İstanbul’da yumurtanın tanesini 1 TL’ye alıyorlar. Bu yüzden geçimleri çok zor oluyor.
Çünkü Suriyeli olan insanlar çok fakir oldukları için Suriyeliler İstanbul’a geldiklerinden beri insanlar onları hep hor görüyorlarmış. Mesela okula gittiklerinde onları yanlarında istemiyorlarmış.
Bu yüzden onlar da ayrımcılığa düştüklerini anlıyor ve çok üzülüyorlar.
Suriye’deyken çok savaş çıkıyor. Suriyeli aileler çocukların görmesini istemiyor. Çünkü onların psikolojileri bozulmasın ve zarar görmemeleri için. Ama İstanbul’da hep eylemler yapıyorlar. Suriyelilerin gitmesi için ve onları silahla, vesaire korkutuyorlar. Onlar da çok üzülüyor.
Suriyelilerin birçoğu İstanbul’da. Sağlık sorunu olduğu için hastaneye gidiyorlar ama Suriyeli diye onları almıyorlar. Suriye’de yaralanma durumu olduğunda hemen kimliksiz kalıyorlar ve bu da ayrımcılığa düşüyor.
Hiç Suriyelisiniz diye ayrımcılığa uğradınız mı?
Rima ve Dima: Bazen Suriyeliyiz diye ayrımcılığa uğruyoruz.
Hayatınızı bize özetler misiniz?
İstanbul’daki şeyler çok pahalı ama Suriye’de alınan şeyler çok ucuz olduğu için İstanbul’da yaşam çok zor.
Arkadaşlık ilişkisi kurarken zorlandınız mı?
Arkadaşlık ilişkisi kurarken biraz zorlandık.
Siz çocukların yaşama haklarının ellerinden alındığını gördünüz mü?
Suriye’de insanların öldürüldüğünü biliyoruz ama aile bireylerimiz görmemizi istemiyor.
Ülkenizin iyi ve kötü yanlarını anlatır mısınız?
Suriye’de hastaneye gidildiğinde hemen hastalara bakılıyor ama İstanbul’da annemizin kimliği iptal edildi. Kalbi çok ağrıyordu ama doktorlar bakmadı. Dedem de çok hasta.
Türkiye’deki ve Suriye’deki haklarınız benziyor mu?
İstanbul’daki ve Suriye’deki haklar benzemiyor. Çünkü biz orada markete gittiğimizde fiyatı fiyatına söylüyorlar ama burada fazladan para istiyorlar.
Biz Suriyeliyiz diye bizi kandırıyorlar, markete gittiğimizde kazıkçılık yapıyorlar. (AA/CS/YY)
* Bu röportaj Tarlabaşı'ndaki Dünya Çocukları gazetesinde yayımlandı.