Göksu, Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı'nın konuya ilişkin açıklamasını da "yanlış ve talihsiz bir açıklama" olarak nitelendirdi; "Bakanlık, imha edilen taze börülcede kanserojen ilaç tespit edildiğini açıkladı; oysa bulunan ilaç kanserojen değildi" dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nı tarımsal ilaç kalıntılarıyla ilgili sorunları çözecek etkili ve kararlı önlemler almaya çağıran Göksu, "aksi taktirde halkın gizlice ve sinsice zehirlenmeyi sürdüreceğini" vurguladı.
Mevcut sistemin değiştirilerek ürün kontrolünün tarımsal üretim aşamasında yapılmasını isteyen Göksu, benzer sorunların geçmişte çilek, molehiya, kereviz, domates ve maydanoz üretiminde de yaşandığını hatırlattı.
Öneriler
Göksu, çiftçi eğitimine de önem verilmesi, çiftçi eğitim merkezlerinin kurulması ve sertifikalı işçi çalıştırılması gerektiğini belirtti; ilgili kuruluşları şu önlemleri almaya çağırdı:
* Tarımsal ilaçları, tarımsal ilaçlar konusunda tek uzman meslek grubu olan ziraat mühendislerinin satabilmesi için Tarımsal İlaçlar Denetim Kurulu (TİDK) yasasında değişiklik yapılmalı;
* Tarımsal ürünlerde etiket uygulamasına derhal geçilmeli;
* Hal Yasası uygulanmalı;
* Tarımsal ürünler piyasaya sürülmeden önce yıkanmalı, temizlenmeli ve paketlenmeli;
* Paketlenen tarımsal ürünler, analizleri yapıldıktan sonra tüketicilere sunulmalı;
* TİDK daha etkin hizmet verecek bir yapıya kavuşturulmalı;
* Devlet Laboratuarı akredite edilmeli ve yeni ruhsat alan tarımsal ilaçların analizini yapacak kapasiteye kavuşturulmalı;
* Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı arasında daha iyi diyalog kurulmalı.(BB)