"Türkiye'de tarım desteklenmiyor"
Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'nın ürettiği politikalar sonucunda Türkiye'nin tarım alanında ekonomik bir işgal altında olduğunu belirten Yetkin, "Sistemli bir biçimde tarım alanında desteklerin çekilerek, tarımsal KİT'leri özelleştirme kapsamına alınarak, uluslararası sermaye ve ona bağlı olan kuruluşlar, Türkiye'deki bu pazarı ele geçirme noktasında bir hayli yol almışlardır" dedi.
Yetkin, "Türkiye'de kotalar konularak üreticimiz üretimden uzaklaştırılmıştır. Türkiye tarım ürünlerinde ithalatçı bir konuma getirilmiştir" diye konuştu.
Türkiye'nin, dünyada tarımını, üreticisini desteklemeyen tek ülke olduğunu söyleyen Yetkin, "Bugün çiftçinin Ziraat Bankası'na, tarım kredilerine borcu var. Hacizler sürüyor. Parasını alamıyor. Bu yapıdan ne çıkacak, bağımlılık çıkacak, esaret çıkacak, üretimsizlik çıkacak, dışa bağımlılık çıkacak" dedi.
"AKP sözünü tutsun"
Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Gökhan Günaydın da çiftçinin oylarıyla hükümet olan AKP'nin, verdiği sözleri tutmadığını bildirdi.
Çiftçinin yoksullaştırıldığını söyleyen Günaydın, " Bugün tüketicinin satın aldığı sütün, yoğurdun, makarnanın hemen hemen tümü çok uluslu şirketlerin kasasına giren parayı oluşturuyor" dedi.
Türkiye çiftçisi bu ülkenin çimentosudur
Tarım üreticisini "Türkiye'nin çimentosu" olarak nitelendiren Günaydın, şunları söyledi:
"Bu ülkenin her türlü zahmetine her türlü sıkıntısına katlanan ve gönlünü bu ülkeden ayırmayan bir sosyolojik katmandır Türkiye köylüsü. Hiç kimsenin toplumun yüzde 35'ini bu derece ezmeye bu derece hor görmeye bu derece insandan saymamaya hakkı yoktur. Bu politikalar bir an evvel değiştirilmeli, tarım sektörü tüm dünyadaki o sağlam yerini alır bir yapıya dönüştürülmelidir. Bunun da tek yolu Türkiye'de kamusal tarım politikalarını kurgulamaktan geçer." (BB/NK)