* Fotoğraf: Arşiv / AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Marmaris Kent Konseyi ve Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Marmaris Meclisi, yazın ilçede yaşanan orman yangınlarında bölgenin zarar görmesinden sonra adım atılmamasına ilişkin İçmeler'de bulunan fidan dikim alanında açıklama yaptı.
Grup adına açıklamayı okuyan Marmaris Kent Konseyi üyesi Cem Selik, ilçede 29 Temmuz 2021’de başlayan yangınla 13 bin 650 hektar ormanın ve sayısız canlının yok olduğunu söyledi.
Orman yangınları sonrası yapılan çalışmaların doğanın kendini tedavi etmesini engelleyen nitelikte olduğunu belirterek, “Çalışmalar ekoloji temelli görüşün uzağında yer almaktadır. Kendini var etmek için çırpınan doğanın önüne, insan engeli çıkmaması yeterliydi” dedi.
Doğa ve yaşam savunucuları çalışmaların durdurulması için Tarım ve Orman Bakanlığı'na dilekçe vereceklerini de duyurdu.
“Ekokıyımı bakanlık yaptı”
Marmaris’te yangınların yapamadığı ekokıyımı bakanlığın yaptığını kaydeden Selik, Orman İşletme Müdürlükleri tarafından yürütülen faaliyetlerin durdurulması gerektiğini söyledi.
Ormanların yeniden düzenlemesinin bilim insanları ve yerel katılımla şeffaf bir biçimde yürütülmesi için çağrı yaptı:
“Biz yanan alanlara baktıkça yeşerecek gelecek görüyoruz, bakanlığınız ise nakitte dönüştürülecek kereste. Bakanlığın yangın sonrası faaliyetlerini, bir işletmeci mantığı ile karlılık-maliyet denklemi üzerinden yürütmesini hem Marmaris yaşayanları hem de doğa hakkını savunmayı ilke edinmiş yurttaşlar olarak kabul etmiyoruz.”
İçmeler'de proje planı vardı
Eylül 2021'de basına yansıyan haberlere göre, Marmaris İçmeler Mahallesi Kızılkum mevkiinde, Sinpaş Gayrimenkul Yatırım tarafından orman alanında kalan bölgede 205 odalı otel ve bin 407 adet devre mülk (konut) yapılması için bakanlık, 13 Ağustos’ta “ÇED gerekli değildir” kararı verdi. Proje, 163 bin 968 metrekarelik alanda yapılacaktı.
Marmaris Kent Konseyi, proje alanının yerini Muğla yangınlarının en çok kayba yol açtığı Marmaris yangınlarının başlangıç yeri olarak açıklamıştı.
Orman yangınları
Türkiye için 2021 orman yangınları açısından bir felaket yılı oldu. 28 Temmuz 2021'de Antalya, Manavgat’ta başlayan yangınlar, Akdeniz, Ege, Marmara, Batı Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu’ya yayıldı.
12 Ağustos itibariyle 49 ilde 299 orman yangını çıkmıştı. Yangınlarda 8 kişi hayatını kaybetti. Yaşamını yitiren ya da yaşam alanını kaybeden hayvanların sayısına ilişkin bir veri ise aradan geçen aylara rağmen açıklanmadı.
Yangınlara Rusya’dan kiralanan 3 söndürme uçak yetişemeyince Azerbaycan, Ukrayna, Rusya, İspanya, Hırvatistan, Katar ve İran personel ve araç desteği sağladı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Türk Hava Kurumu’nun (THK) uçaklarını kullanmaması ise eleştiri konusu oldu.
Yangınların yerleşim yerlerine sıçraması nedeniyle yüzlerce köy ve kasabadan binlerce kişi kara ve deniz yoluyla tahliye edildi.
Sadece Manavgat'ta 56 bin 663, Marmaris'te 12 bin 935, Bodrum'da 11 bin 898, Köyceğiz'de 1629 ve Gündoğmuş'ta 685 olmak üzere toplam 83 bin 810 hektarlık alan yandı.
Bu yangınların büyüklüğü İstanbul'un yüzölçümünün yüzde 15'inden daha büyük ve 118 bin futbol sahası büyüklüğünde.
(TP)