* Fotoğraflar: bianet, Kaynak: Tarım ve Orman Bakanlığı.
Tarım ve Orman Bakanlığı bugün yaptığı yazılı açıklamayla, evcil hayvanlarla birlikte yaşayanların, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve "Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik" gereği hayvanları en geç 31 Aralık 2022 tarihine kadar kimliklendirerek "Ev Hayvanı Kayıt Sistemi'nde (PETVET)" kayıt altına aldırmaları gerektiğini duyurdu.
Sürenin daralması, işlemlerde yoğunluk yaşanması veya değişik nedenlerle "mikroçip" uygulamasında ve kayıt işlemlerinde karşılaşılabilecek güçlüklerin aşılabilmesi için evcil hayvanlarla birlikte yaşayanların bu yılın sonuna kadar il/ilçe müdürlüklerine beyanname ile müracaat etmeleri halinde, takip eden süreçte herhangi bir cezai işlem uygulanmadan süreç tamamlanabilecek.
PETVET'e hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi; hayvanın birlikte yaşadığı kişinin adı, bulunduğu il, ilçe, köy/mahalle bilgileri ile acil durumda ulaşılabilecek kişi bilgileri kaydediliyor.
Ev Hayvanı Pasaportu
Ayrıca aşı, hayvanın birlikte yaşadığı kişinin değişmesi, kayıp ve hayvana yapılan operasyon bilgileri de sisteme işlenebiliyor.
Düzenlemeyle, evcil hayvanlarla birlikte yaşayanlar, hayvanların kimliklendirilmesini sağlamak, doğum, ölüm, kayıp, sahip değişikliğiyle ilgili bilgileri il/ilçe müdürlüklerine bildirmekle yükümlü.
Evde yaşayan hayvanların kayıtları esnasında "Ev Hayvanı Pasaportu" da düzenlenecek.
* Fotoğraf: Anadolu Ajansı.
Seyahat koşulları
Yeni uygulamaya göre evde yaşayan hayvanların yolcuyla birlikte ya da ticari olarak yurt dışına çıkışında mikroçipinin uygulanmış, pasaportunun düzenlenmiş ve PETVET'e kaydının yapılmış olması gerekiyor.
Yurt içi nakillerde ise hayvanların pasaportlarının bulundurulması zorunlu hale gelecek ve pasaportu bulunmayan hayvanın birlikte yaşadığı kişiye idari yaptırım uygulanacak.
Sokaktaki hayvanlar
Sokakta yaşayan hayvanların ise yerel yönetimler tarafından kimliklendirilmesi gerekiyor. Sokaktan alınmak istenen hayvanlar herhangi bir cezai müeyyide uygulanmadan kayıt altına alınabilecek.
Sokakta yaşayan hayvanların veteriner hekimler tarafından yapılacak tedavilerinde herhangi bir kısıtlama bulunmuyor.
Sadece yüzde 25'i kimliklendirildiTürk Veteriner Hekimler Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan ise dün (21 Aralık) yaptığı yazılı açıklamada hedef hayvanların ancak yüzde 25'inin kimliklendirildiğini söyledi. Arslan'ın açıklaması şöyle: "Bilindiği gibi kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesine ilişkin son uygulama tarihi 31 Aralık 2022 olarak belirlenmiştir. Bugün itibariyle sistemden alınan son sayılara göre, tüm ülkede toplamda 525 bin 434 kedi, 397 bin 111 köpek ve 16 gelincik olmak üzere toplam 922 bin 545 hayvan kimliklendirilmiştir. Net rakam bilinmese de 4 ile 6 milyon arasında sahipli küçük evcil hayvan varlığından söz edilmektedir. Bu durumda, kimliklendirilen sahipli hayvan sayısı, toplamın yüzde 25'i civarındadır. "Kayıt altına alınan sayı ve mikroçip temininde yaşanan sıkıntılar da göz önüne alındığında, kimliklendirme için verilen sürenin yetmeyeceği açıktır. Diğer taraftan, tahmini hayvan sayısına göre hesaplandığında yaklaşık 2,5-3 milyon vatandaşın cezai yaptırımla karşı karşıya kalması olasılığı bulunmaktadır. Uygun olmayan ortamlarda çip takılıyor "Türk Veteriner Hekimler Birliği olarak, uzun zamandan beri tekrarlanan bir konuya tekrar dikkat çekmek istiyoruz. Serbest veteriner hekimler, her zaman olduğu gibi bugün de hastaları için tüm zorluklara rağmen hem hayvan sağlığı hem toplum sağlığı için evrensel hekimlik değerleri çerçevesinde hizmet vermeye çalışmaktadırlar. Ancak bu olayda da yaşanan sorunlar nedeniyle hasta sahipleri ile karşı karşıya gelmektedirler. Sürenin uzatılması talebimiz bakanlığa iletildi "TVHB ile odalar olarak, düzenlemenin başarıya ulaşması için her türlü gayret ve iş birliğimiz devam etmektedir. Bununla birlikte, meslektaşlarımızın ve hayvan severlerin karşı karşıya kaldığı bu zor durumun düzeltilmesi ve getirilen uygulamanın hedefine ulaşabilmesi için sürenin uzatılması talebimiz Tarım ve Orman Bakanlığı'na iletilmiştir." |
(TY)