Proje kapsamında ilk etapta 7 ilçedeki 100 köyde 2000 aileye 1 milyon fıstık fidanı dağıtılırken, aileler yetiştirdikleri fıstığın kilosundan 5 litre benzin fiyatına eşdeğer gelir elde edecek.
Panelde projeyle Siirtliler'in göçten vazgeçeceğini belirten Türk Mimar ve Mühendisler Odası Birliği'ne bağlı Ziraat Mühendisleri Odası(ZMO) İl Temsilcisi Ergun Demirhan , Siirt'in GAP Projesi yatırımı listesinde hep sonda yer aldığını söyledi.
Demirhan, proje ile sulamaya açılan arazi olmadığını ve 80'li yıllarda tarım ürünleri ihraç eden Siirt tarımının yok olduğunu belirtti.
Tarım politikasına eleştiri
Panelde konuşan ZMO 2. Başkanı Özkan Göksel de hükümetin tarım politikalarını eleştirerek, şeker ve tütün yasalarından geri dönülemeyeceğini ve GAP Projesinin bitmesi gerekirken, ancak yüzde 45'inin tamamlanmış olduğunu söyledi:
* Hükümetin tarım politikaları ülkeyi meyve-sebze ithalatına muhtaç etti. Sınırsız dış alımlardan sonra üretimi kendine yetemeyen ülke durumuna düştük.
* Nüfusun yüzde 40'ının kırsal kesimde yaşadığı bir ülkede262 bin tarımsal işletmeden 29 binin toprağı kendisine ait değil.
* Topraklar amaç dışı kullanılıyor ve erozyon, su kirlenmesi artıyor, termik santraller çevresindeki toprakları ölüyor.
* Tarım Bakanlığı'nın hükümetçe işlevsiz hale getirilmesi ve birçok meslek biriminin kaldırılması üretimde düşüşe neden oldu. Tarıma ve hayvancılığa destek olunmazken, tohumluk ihtiyacı karşılanmıyor ve tarım ilaçları yanlış kullanılıyor.(ÖG/FA)