İzmir Çevre Formu'nda söz alan Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü Prof.Dr. Ümit Erdem, Türkiye'nin tarım ve eğitim politikalarını eleştiren bir konuşma yaptı. Formun boşuna yapıldığını, sonuçta neye karar verilirse verilsin herşeyin Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından belirlendiğini söyleyen Erdem, bu koşullar altındaki bilimadamlarını da güvercinlere benzetti. Erdem; "Konak Meydanı'ndaki güvercinler yem attığınızda ürkerek kaçarlar. Bilimadamları da ürküyorlar" diye isyan etti.
Batı tarıma 365 milyar dolar veriyor
Dünya Çevre Günü etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen "İzmir Çevre Formu"nun son bölümü, "Tarım Politikaları ve Çevre" konulu panelde söz alan Prof.Dr. Erdem, 1980'li yıllardan bu yana ziraat mühendislerinin kimliğini kaybetmesinden yakındı. "Ziraat mühendisi demeye utanır olduk" diyen Erdem, tarımın planlı bir şekilde ortadan kaldırıldığını öne sürdü. Şili'de eğitim bütçesinden araştırma fonlarına ayrılan payın yüzde 20, Türkiye'de ise bu oranının yüzde 2 olduğuna dikkat çeken Erdem, "Avrupa Birliği ile ABD'nin tarım sübvansiyonu 365 milyar dolar. Biz de ise 'Çiftçi tembeldir, yılda 37 gün çalışır' inancı var. Kim tembel yaptı bu adamları? Dostumuzu düşmanımızı iyi bilmek lazım" diye uyardı. Avrupa Birliği'nin Türkiye'yi "Kara kaşı, kara gözü hatrına" üye yapmak istemediğini söyleyen Ümit Erdem, Avrupa'da en iyi su kaynaklarının ülkemizde olduğunu hatırlattı.
Dünyanın sonu iyi değil
2050 yılında Ege Bölgesi'nden başlayarak Orta Anadolu'ya doğru giden, ciddi bir çölleşme sorunu yaşanacağını öne süren Prof.Dr. Erdem, "1989 - 1998 yılları arasında dünyada 1 derece ısı artışı oldu. NASA 1998'de 6 ile 9 derece arasında bir ısı artışı olduğunu öne sürüyor. Kanada'da 7 yıl içinde 1 metreye varan kopmalar olacak. Ada ve adacıklar su altında kalacak. Biz de bu koşullar altında 100'lerce milyar liralık topraklarımızı ona buna teslim ediyoruz" dedi.
Ekolojik bal geliyor
"Ekolojik Tarım ve Çevre İlişkisi" konusunda konuşan Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği Eski Başkanı, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ersin Onoğur, Tarım Bakanlığı'nın ekolojik hayvancılık alanında bal üretimine ilişkin bir yönetmelik hazırlığında olduğunu müjdeledi.
Toprak sağlığı, biyolojik dengeyi koruma amacı taşıyan ekolojik tarım
konusunda bilgi veren Prof.Dr. Onoğur, "Bu tarımda sentetik gübre ve
pesistler reddediliyor. Toprağa yabancı hiçbir madde kullanılmıyor. Üretim
süreci baştan sona yetkili firmaların gözetimi altında" dedi. 1985 yılında
ilk olarak Ege Bölgesi'nde uygulanan ekolojik tarımda üretilen ve ihraç
edilen başlıca ürünün kuru üzüm ile incir olduğunu belirten Onoğur, bu
alanda 1990 yılında 250 olan işletme sayısının, 1999 yılında 12 bin 435'e
çıktığını kaydetti.
(NA)