Araştırmaya katılan kadın işçilerin yüzde 53.9u kente hiç gitmemiş; yüzde 19.9unun televizyonu yok.
Ekonomik beklentiler öncelikli
Araştırma sonuçlarına göre, kadınların yüzde 30.7si, kadının görevinin analık ve ev işlerini yapmak olduğunu düşünüyor.
Gezici işçi ailelerinde, kadınların akraba ve yakınları ile yaşlıların baskılarından nispeten kurtuldukları, kadının erkeğin yoldaşı olarak ailedeki konumunun gittikçe güçlendiği, aile içi ilişkilerinde ve kazandığı paranın harcanmasında daha özgür davrandığı görülüyor.
Kadın tarım işçilerin geleceğe ilişkin planlarında, ekonomik beklentiler ön planda yer alıyor. "Olanaklarınız olsa bundan sonra ne yapardınız" sorusu yöneltilen kadınların yüzde 23.6'sı soruya "ev ve araba almak", yüzde 21.8'i ise evde rahat bir yaşam sürmek" yanıtını veriyor.
En büyük özleminiz nedir? sorusuna ise kadınların yüzde 30.4ü tarım işçiliğinden kurtulmak, rahat yaşamak yanıtlarını veriyor.
Kente gidişin nedeni, ekonomik
Araştırmaya göre, kadınlar ancak ekonomik gerekçelerle kente gidiyor. Sinema, tiyatro, gazino bir ihtiyaçtan çok lüks yaşamın simgeleri olarak görülüyor.
Ankete katılan kadınların yüzde 59.9'u, çalıştıkları süre içinde herhangi bir nedenle kente hiç gitmediklerini; yaklaşık yüzde 14'ü, alışveriş veya sağlık amacıyla kente gittiklerini belirtiyor. Gezme ve ziyaret amacıyla kente gidenlerin oranı ise, yüzde 2.6.
Yılın yarısı habersizler
"Dünyada ve Türkiye'de olaylarla ilgili olup bitenleri nasıl öğrenirsiniz" sorusuna kadınların yüzde 25.6sı Türkiye ve dünyayla ilgili haberleri merak etmiyor ve öğrenmiyorum şeklinde yanıt veriyor.
Kadınların ancak binde 5'i haftada bir, binde 3'ü de ayda bir gazete okuyabildiklerini belirtiyor. (BB)