Haberin İngilizcesi için tıklayın
"Sanatçı olmanın dünyaya güzellikler sunmak olduğunu gösteren güzel insan, efsane filmlerin unutulmaz oyuncusu, 'Anne Kafamda Bit Var'ın yazarı, ülkesinin ve halkının barış, demokrasi, özgürlük mücadelesinin militanı, 'Ekmek, gül ve özgürlük günleri'nin yorulmaz savaşçısı, ülkesinin güzel yarınlarına kucak kucak emek taşıyan, Nazım Hikmet sevdasını, Nazım Hikmet Vakfı'nın kuruluşundan bugüne yönetim kurulunun her dönem en aktif üyesi olarak gösteren sevgili arkadaşımız Tarık Akan, 16 Eylül 2016 Cuma sabahı aramızdan ayrılmıştır. Işıklı anısı önünde saygıyla eğiliyoruz. Halkımızın başı sağ olsun."
Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı sinema oyuncusu Tarık Akan'ın ölümünü bu sözlerle duyurdu.
Tarık Akan, bir süredir kanser tedavisi görüyordu, 67 yaşındaydı.
Hakkında
13 Aralık 1949'da İstanbul'da doğdu. Asıl adı Tahsin Tarık Üregül idi. Babası subay olduğu için ilkokulu birden fazla ilde okudu. Orta ve liseyi Bakırköy'de bitirdi.
Yıldız Teknik Üniversitesi, Makine Yüksek Mühendisliği'nde okudu, Gazetecilik Yüksek Okulu'nu bitirdi.
TIKLAYIN - TARIK AKAN HAYATI DURDUR KLİBİ İÇİN İFADE VERDİ
Sinema oyunculuğuna başlamadan önce cankurtaranlık ve işportacılık yaptı.
1970'te Ses Dergisi'nin açtığı Sinema Artist Yarışması'nı kazanarak 1971'de “Solan Bir Yaprak Gibi” filmiyle kamera karşısına geçti. Artık adı Tarık Akan idi.
5 Yılda 37 film
“Yeşiçam'ın cici çocuğu” olarak anıldı, 1971-1975 arasında 37 filmde rol aldı.
Emel Sayın'la ‘‘Mavi Boncuk’’u, Hülya Koçyiğit'le ‘‘Sev Kardeşim’’i, Hale Soygazi ile ‘‘Gece Kuşu Zehra’’yı, ‘‘Hababam Sınıfı’’nı bu yıllarda çekti.
Sonrasında kariyerine toplumsal filmler ile devam etti: Nehir, Maden, Sürü, Yol, Kanal
TIKLAYIN - MADEN FİLMİ 36 YILDIR VİZYONDA
TIKLAYIN - "SUSUZ YAZ" VE "YOL": ÖNCE SANSÜR, SONRA TALTİF EDİLEN FİLMLER
12 Eylül'de 12 yılla yargılandı, 2.5 ay hücre hapsi cezası aldı. Hayatının bu dönemini “Anne Kafamda Bit Var” (2002) kitabıyla kaleme aldı.
Muhalif kimliği ile de tanındı. Gezi direnişine destek verdi, Berkin Elvan için "Hayatı Durdurun" çağrısı yapan sanatçılardan olduğu için hakkında soruşturma açıldı, çatışmaların durması için devlete ve PKK'ye çağrıda bulunan sanatçılar arasında yer aldı.
1980'den sonra bir süre ticari taksi kiralayarak çalıştı.
1991'de kendisinin de okuduğu Taş Mektep'i yap-işlet-devret sistemi ile alarak Özel Taş Koleji'ni kurdu. Aziz Nesin'in ölümü üzerine Nesin Vakfı başkanlığını üstlenen Ali Nesin'den sonra vakfın başkanı oldu. Nazım Hikmet Vakfı'nda Başkan Vekili olarak çalıştı, vakıf için beş belgesel çekti, altıncısı üzerine çalışmaları sürüyordu.
Ödülleri
Altın Portakal Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu: Suçlu (1973), Maden (1978), Adak ve Sürü (1980), Pehlivan (1984), Üçüncü Göz (1989), Karartma Geceleri (1990), Gülüm (2003)
Altın Portakal Film Festivali Yaşam Boyu Onur Ödülü (1996)
Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Onur ödülü (2006)
Altın Koza Film Festivali/ En İyi Erkek Oyuncu: Kararma Geceleri (1992)
Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği/ Sinema Emek Ödülü (2009),
Berlin Uluslararası Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu: mansiyon, Pehlivan (1985)
Cannes Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu Adaylığı: Yol (1982).
Tarık Akan'ın rol aldığı filmlerin ve televizyon dizilerinin listesi için tıklayın. (EA)