Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul milletvekili Gülay Yedekçi, İstanbul 2. İdare Mahkemesi’nin büyük bölümünü durdurduğu Tarihi Yarımada’nın 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı’nı Meclis’e taşıdı.
İstanbul 2. İdare Mahkemesi Fatih Belediyesi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 9 Mayıs 2012’de kabul ettiği Tarihi Yarımada Kentsel Tarihi, Kentsel Arkeolojik, 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı ve plan hükümlerinden 61 maddeden 37’sini iptal etti.
24 Nisan 2015 tarihli kararıda mahkeme, özellikle ilerleyen süreçte Tarihi Yarımada’da araç trafiği yoğunluğunun artmasına, dolayısıyla da özgünlüğünün bozulmasına yol açacak yapımı planlanan kapalı ve yeraltı otoparkların çoğunluğunun; Topkapı İETT Garajı, Sirkeci Tren İstasyonu ve Çevre Alanı, Yenikapı İSKİ Tesisleri ve Çevre Alanı, Kumkapı Balık Hali’nin marina olarak düzenlenmesi ile Yedikule Bostanlarının da yer aldığı bölgelere ilişkin kararların yürütmesini durdurdu.
Gülay Yedekçi, bu gibi durumlarda belediyelerin durdurma kararlarında öngörülen eleştirileri dikkate almadan yeni planlar hazırlayarak mahkeme sürecini sekteye uğratan yaklaşımları nedeniyle konuyu Meclis gündemine taşıdı.
Yerel yöneticiler ceza alacak mı?
Yedekçi, yeni bir plan çalışması olup olmadığını ve mahkemenin durdurduğu uygulamaları yapan yerel yöneticiler hakkında ceza uygulanıp uygulanmayacağını sordu.
Sorular şöyle:
1-) 24 Nisan 2015 tarihli İstanbul 2. İdare Mahkemesi’nin, Fatih Belediyesi’nin 1/1000’lik planında yürütmesini durdurduğu kararları göz önüne alındığında, yeni bir plan çalışması var mıdır? Varsa bu çalışmanın, İstanbul’un adeta gözbebeği konumundaki Tarihi Yarımada’ya ilişkin görüş ve önerileri dikkate alınan geniş katılımlı bir üst çalışma grubuyla yapılması söz konusu mudur?
2-) Konunun uzmanı meslek odaları ile duyarlı kamuoyunun, hatalı düzenlemeleri önceden defalarca gündeme getirmesine karşın ancak yargısal denetim sonucu durdurulabilen 1/1000’lik planı uygulamaya koyan yerel yöneticiler hakkında herhangi bir inceleme ya da soruşturma açılacak mıdır?
3-) Türk Ceza Yasası’nın 257’nci maddesi uyarınca, idari yargı kararlarının uygulanmamasını da kapsayan ‘Görevi kötüye kullanma’ başlıklı hükümde hapis cezasının öngörüldüğünü dikkate alındığında, yerel yöneticilerle ilgili söz konusu mahkeme kararını uygulamamaları halinde adli yargı süreci başlatılacak mıdır? (NV)