Cizre Belediye Meclisi Kültür Sanat Tarih ve Çevre Komisyonu, köprüde yaptığı incelemede ayaklarda tespit ettiği tahribatı düzenlediği basın açıklamasıyla kamuoyuyla paylaştı.
İğdi: Bu tip işletmeler ciddi ve resmi şekilde takip edilmeli
İnceleme sonucunda paletli iş makinelerinin tarihi köprünün orta ayağının bütün taşlarını söktüğü ve tahribata yol açtığının tespit edildiğini ifade eden Çevre Komisyonu, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden Yar. Doç. Mehmet Top ve Van Kültür ve Tabiat varlıklarını Koruma Kurulu üyesi Erkan Koç'un 24 Eylül 2006'da yaptıkları fizibilite çalışmasında söz konusu köprünün ayaklarının sağlam olduğu yönünde tespitleri bulunduğunu belirtti.
Komisyon adına basın açıklamasını okuyan Meclis Üyesi Abdulcabbar İğdi, bürokratik girişimlerle açılan bu işletmelerin doğanın ekolojik dengesinin yanı sıra kültürel varlıkları da tahrip ettiğini belirterek bu ve benzeri işletmelerin kuruluşundan sonra ciddi ve resmi bir şekilde takip edilmesi gerektiğini ifade etti.
Havindi Mağaraları da tehdit altında
Yetkililerin tarihi mekanlar etrafındaki yapı ve imar izinlerinde koruma bandını göz önüne alarak karar vermesi gerektiğini vurgulayan İğdi, ayrıca İdil'in 20 kilometre kuzeybatısında yapılması düşünülen Kalsit Ocağı'nın da tarihi Havindi Mağaraları'na büyük zararlar vereceğini söyledi.
Kurulacak olan Kalsit Ocağının madenlerinin, tarihi Havindi Mağaraları'nın yanından akacağını ve bu itibarla 18 tarihi mağara, dört sarnıç, bir kaya camisi ve bir tarihi evi tahrip edeceğini belirten İğdi, kurulması düşünülen bu ocağa müsaade edilmemesi gerektiğini ifade etti.
"Mıcır" yapmak için tahrip etmişler
Kum ocağı sahibi Abdurrahman Nasıroğlu, ocakta çalışan işçilerin kendisinin bulunmadığı sırada köprüyü tahrip ettiklerini öne sürdü, tahribat nedeniyle işçilerini uyardığını söyledi.
Nasıroğlu, işçilerin köprünün ayaklarını "mıcır" yapmak için tahrip ettiğini, bundan sonraki süreçte hem kendisinin hem de işçilerinin daha dikkatli olacağını ifade etti.
Asırlık köprü 1990'da tescil edilmişti
Börücek (Bakartal) tarihi köprüsü kayıtlara göre Cizre beyleri tarafından 15 ve 16. asırda Cizre-Kasrik, Cizre-Güçlükonak yollarını birbirine bağlayan ve yukarısındaki Han Mahmut Köprüsü'nü tamamlayan bir köprü olup 10 Şubat 1990 Diyarbakır Kültür ve Tabiat varlıklarını Koruma Kurulunun 388 sayılı kararı ile tescil edilmişti. (DG/KÖ)