İngiltere 29 Mart'ta Avrupa Birliği (AB) ile bağlarını koparacak tartışmalı 'boşanma' süreci için kritik oylamayı yarın Avam Kamarası'nda yapacak.
Başbakan Theresa May'in Brexit anlaşmasının bu haliyle onaylanması için 320 oya ihtiyacı var, ancak 650 vekilli mecliste salt çoğunluğa sahip değil.
May'in 11 Aralık 2018'de erteleme kararı aldığı oylama bu haliyle geçmezse olası senaryolar arasında referandum da var.
George Parker ve Henry Mance'in Financial Times'ta yayınlanan makalesine göre milletvekilleri hararetle alternatif plan tartışmaları yapıyor.
Muhafazakar parti vekillerinin bazıları Brexit anlaşmasının "200'ün üzerinde farkla" parlamentodan geçmeyeceğini düşünüyor.
Bu durumda hangi opsiyonlar gündeme gelecek?
Anlaşma olmadan AB'den çıkmak
Bu seçenek işlevsel olarak en zayıf seçenek olarak görüyor. Muhafazakar partinin Brexit araştırma grubundan Mark Francois'in önerisi.
İngiltere'nin birlikten çıktıktan sonra bir ticaret anlaşması yapması olasılığı üzerine kurulu.
Ancak ticaret anlaşmalarını oluşturmak yıllar oluyor.
Yumuşak Brexit ya da ikinci referandum
'Yumuşak Brexit' yani anlaşmanın değiştirilmesi seçeneğinin yanı sıra Brexit'i başından beri istemeyenlerin hayalinde ise ikinci bir referandum var.
Yeni bir referandum yapılması için Independent gazetesi tarafından başlatılan "Son söz" (Final Say) kampanyası kapsamında 1 milyon 75 bin, "Halkın Oyu" (People's Vote) platformunun yaptığı kampanyada ise 337 bin imza Aralık ayında parlamentoya sunulmuştu.
Ancak bu seçenek de politik etik açısından 'demokrasi dışına çıkma' tartışmalarını beraberinde getiriyor.
Yapılan bir seçimin tekrarlanmasıyla ilgili etik tartışmalara karşı çıkanlar ise Brexit'in bu haliyle zaten form değiştirdiğini, tartışmaların çıkmaza girdiğini savunuyor.
"AB çıkış için süreyi uzatmaya hazır"
Öte yandan İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Guardian'ın haberine göre May, yarın parlamento onayını alamazsa Brüksel'deki AB yetkilileri Londra'dan gelecek olası bir 'Brexit'i erteleme talebi' için ön hazırlık yaptı.
Habere göre İngiltere'den böyle bir talep gelmesi halinde 29 Mart yerine Temmuz ayı gündeme gelecek.
AP'den 'Vazgeçin' çağrısı
Oylamadan bir gün önce Avrupa Parlamentosu'ndan (AP) İngiltere'ye hitaben açık bir mektup yayınlandı.
"Ülkenizin dostları olarak hem İngiltere'ye hem de Avrupa'ya zarar verecek Brexit felaketine ilişkin gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz" denilen mektupta "Eğer İngiltere, AB Konseyi Başkanı'na gönderdiği 50'inci madde mektubunu iptal etmeye karar verirse, biz AP üyeleri olarak destekleriz" ifadeleri yer aldı.
Mektupta, ayrıca "Brexit hepimizi zayıflatır. Biz AB'de kalmanızı istiyoruz. Birlikte daha güçlüyüz ve daha güçlü bir Avrupa inşa edebiliriz" denildi. (PT)
*Kaynak: Financial Times, Guardian, Independent.