Tarih Vakfı yeni bir tartışma dizisine başlıyor: “Toplumsal Cinsiyet Tarihi Mümkün mü? Olanaklar ve Kısıtlar”.
Tarih Vakfı’nın düzenlediği tartışma dizisi, “toplumsal cinsiyet” kavramı “Osmanlı ve Türkiye özelinde analitik ve eleştirel bir kategori olarak nasıl ele alınabilir?”, “Toplumsal cinsiyet tarihçiliği Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti tarih yazımına nasıl katkı yapabilir?” ve en önemlisi “Toplumsal cinsiyet tarihçiliği yapmak mümkün müdür?” gibi sorulara cevap aramayı amaçlıyor.
“Toplumsal Cinsiyet Tarihi Konuşmaları” başlığını taşıyan tartışma dizisinin ilki 26 Mart Perşembe akşamı Seçil Yılmaz’ın “Frengi Zamanında Aşk: Geç Osmanlı’da Evliliğin Anatomisi ve Arzunun Patolojisi” başlığını taşıyan konuşmasıyla başlayacak.
Yılmaz, konuşmasında özellikle on dokuzuncu yüzyılın ikinci yarısından itibaren, Osmanlı hekimleri tarafından ‘sessiz, sinsi ve ölümcül bir tehlike’ olarak tanımlanan frenginin toplumsal cinsiyet, beden ve duygular üzerindeki etkisini anlatacak.
Seçil Yılmaz kimdir?
Lisansını ODTÜ Tarih Bölümü'nde, yüksek lisansını Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsü’nde tamamladı. 2008-2009 yıllarında Fulbright bursu ile New York Üniversitesi’nde misafir araştırmacı olarak bulundu. Halen The Graduate Center, CUNY Tarih Bölümü’nde Geç Osmanlı ve Erken Cumhuriyet dönemlerinde salgın hastalıklar, tıp ve toplumsal cinsiyet temaları çerçevesinde frenginin sosyal tarihi üzerine doktora çalışmasına devam ediyor.
Tarih: 26 Mart 2015, Perşembe
Saat: 19.00
Yer: Tarih Vakfı, Ragıp Gümüşpala Caddesi No: 10, Eminönü (Marmara Belediyeler Birliği Binası) (ÇT)