Tarih Vakfı, “şimdi, tarih olurken...” başlıklı atölyeyle Gezi Parkı sürecini tarih yazımı açısından tartışacak.
Tarih Vakfı, kolektif ve kentsel bellekteki tahribatı onarmak ve bugünün tarihini demokratik, çoğulcu ve özgürlükçü bir bakış açısıyla oluşturmak amacıyla, Gezi Parkı sürecinde yaşananları önemseyen kişi ve kuruluşları, 5 Ekim Cumartesi günü bir araya getiriyor.
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi toplantı salonunda gerçekleşecek atölyenin 09.30-13.30 saatleri arasında gerçekleşecek bölümü basına ve dışarıdan katılıma açık.
Simültane çeviri hizmeti de verilecek olan oturumunun ilk bölümünde; Atina Üniversitesi’nden Antonis Liakos, Kahire Amerikan Üniversitesi’nden Sherene Seikaly ve Brezilya-Rio Grande Federal Üniversitesi’nden Claudia Wasserman, “Siyaset, İsyan ve Tarih Yazımı” konularını ülkelerindeki güncel olaylar üzerinden değerlendirecek.
İkinci bölümde ise Gezi Parkı sürecinde aktif rol almış gruplar, kısa sunumlar ile deneyimlerini katılımcılara aktaracak ve yaşananları hatırlatacaklar.
Atölyenin öğleden sonraki kapalı oturumlarında Gezi Parkı deneyimleri ve bunlardan yola çıkan bir “Şimdinin Tarihi” yaklaşımı, Gezi’ye yönelik arşivleme çabaları ve bu arşivlerin değerlendirilme yolları gibi konular masaya yatırılacak.
Atölye programı şu şekilde:
09:00-09:30 Kayıt ve Açılış
09:30-11:00 Dünyada “siyaset, isyan ve tarih yazımı” deneyimleri
Antonis Liakos (Atina Üniversitesi)
Sherene Seikaly (Kahire Amerikan Üniversitesi)
Claudia Wasserman (Brezilya-Rio Grande Federal Üniversitesi)
11:15-13:30 Gezi Parkı Deneyimi Sunumları
14:00-17:30 “Gezi Parkı ve Tarih Yazımı” Atölyesi
17:30-18:00 Değerlendirme ve Kapanış
Adres: Mimarlar Odası, İstanbul Büyükkent Şubesi / Kemankeş Mah., Kemankeş Cad. No: 31 Karaköy / Beyoğlu, İstanbul