Tarih Vakfı 2002–2004 yılları arasında gerçekleştirdiği "Ders Kitaplarında İnsan Hakları" projesini yeniden başlattı.
Hedef beş ay sürmesi öngörülen kitap analizi çalışmasını Nisan 2008'de tamamlamak.
Akademisyen çözümlemeleri anlattı
Vakıf, bu doğrultuda Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın Ankara’daki merkez binasında proje gönüllüleriyle ikişer günlük içerik analizi eğitim atölyesi düzenledi.
Öğretmenler, lisans ve lisansüstü öğrencileriyle velilerden oluşan yaklaşık 70 kişinin katıldığı atölyelerde, Proje Yönetim Kurulu üyesi Ayşe Erzan'la Danışma Kurulu üyelerinden Ayşe Gül Altınay, Sedat Aslantaş, Melike Türkan Bağlı, Kenan Çayır, Betül Çotuksöken, Gürol Irzık ve Mutlu Öztürk temel insan hakları kavramları çerçevesinde "Niteliksel çözümleme için ölçütler"i anlattı.
Çalışma sonucu elde edilecek bulgular konuyla ilgili akademisyenler tarafından değerlendirilip kitap olarak yayımlanacak. Atölye çalışmaları sonrası 8 Aralık’ta İstanbul’da bir araya gelerek ilk sonuçları değerlendiren proje gönüllüleriyle akademisyenler, 5 Ocak'ta Ankara’da, 12 Ocak'ta da İstanbul’da yeniden bir araya gelecekler.
Ders Kitaplarında İnsan Hakları projesi
Proje yeni dönemde Tarih Vakfı tarafından, Türkiye İnsan Hakları Vakfı ortaklığı ve Avrupa Birliği’nin mali desteğiyle yürütülüyor. İlk proje farklılıklara, çeşitli inanç, kültür ve kimliklere saygı duyan, barışsever, yaratıcı kuşaklar yetiştirebilmek için ders kitaplarının ve müfredatın iyileştirilmesi gereğinden yola çıkmıştı.
Bu kapsamda, ilk ve orta öğretimde okutulmakta olan 190 ders kitabı, insan hakları ve demokrasi kültürünün ana ölçütleri çerçevesinde biçim, içerik ve pedagojik yöntemler açısından incelenmiş, tüm kitaplarda, insan hakları açısından 4 bin farklı sorun saptanmıştı.
2. proje yeni müfredattaki değişimi saptayacak
2. proje çalışmasında, son yıllarda yapılan müfredat değişikliklerine göre yenilenmiş okul kitapları, yine öğretmen ve veliler ile lisans ve lisansüstü öğrencilerinden oluşan geniş bir gönüllü katılımıyla yeniden kapsamlı ve sistematik bir biçimde incelenecek.
Böylece, ilk incelemenin yapıldığı dönemden bugüne kaydedilen gelişmeler ve devam eden sorunların tespit edilip ortaya konması amaçlanıyor. Bu şekilde, söz konusu proje eğitim alanında devam eden iyileştirme çalışmalarının sürekliliğine katkıda bulunurken, aynı zamanda sürekli bir izleme ve raporlama işlevi de görecek.
Proje kapsamında ayrıca öğretmen, eğitimci ve ders kitabı yazarlarına yönelik iki panel, öğretmen ve öğrencilerin ders kitaplarını insan hakları açısından nasıl değerlendirdiklerini ölçmeyi amaçlayan bir anket çalışması ve konunun uluslararası boyutunun tartışılacağı uluslararası bir sempozyum düzenlenecek. (GG/TK)