Tarhan, dünkü (26 Mayıs Perşembe) duruşmanın ardından yeniden askeri cezaevine gönderilmişti. Coşkun, Sivas 2. sınıf askeri cezaevinde yaşadıklarının vücudundaki izlerinin belgelenmesi için, Tarhan'ın adli tıbba sevk edilmesini talep eden dilekçeyi 26 Mayıs öğle saatlerinde verdiklerini, ancak askeri savcının Tarhan'ı bugün adli tıp yerine askeri hastaneye sevk ettiğini açıkladı.
"Askeri savcı 'Resen öyle değerlendirdim, takdir ettim' diyor. Oysa adli tıp tarafsızdır. Hukuk alanında kesin rapor, adli tıp raporudur."
Tarhan'ın bugün avukatı Senem Doğanay'la görüştüğü sırada odasının karıştırılıp eşyalarının alındığını da söyleyen Coşkun, askeri savcılığın, Tarhan'la ilgili sevk gibi işlemlerin kayıt numaralarının da kendilerine verilmediğini açıkladı.
Destek veren retçiler serbest
Coşkun, Taran'a destek vermek üzere gittikleri Sivas'ta dün gözaltına alınan 3 vicdani retçi Erdem Yalçınkaya, Mustafa Şeyhoğlu ve Ersan Uğur Gör'ün yanı sıra, aynı olayda gözaltına alınan diğer 7 kişinin de, çıkarıldıkları sorgu hakimliğince serbest bırakıldığını açıkladı.
İHD'den Genelkurmay'a ve cezaevine mektup
İnsan Hakları Derneği (İHD) Sivas 2. sınıf askeri cezaevine ve Genelkurmay'a, Tarhan'ın güvenliğinin sağlanması ve gerekli soruşturmaların açılması ve kamuoyuna bilgi verilemesi için mektup gönderdi.
İHD, mektuplarında, Türk Ceza Kanunu'nun suç işlendiği haberini alan memurlarla ilgili maddelerini anımsattı:
"Bildiğiniz üzere, TCK m.230 ve 235 gereğince, görevi dolayısıyla ve görevi sırasında bir suç işlendiği haberini alan kamu görevlisi bu suçun soruşturulması için ilgili merciye derhal haber vermek ve idari hiyerarşi içinde sorumluları tespit ederek yasal gereğini yerine getirmek durumundadır. Aksi halde, görevi ihmal ve görevi kötüye kullanma suçlarını işlemiş olacaktır."
Mazlum-Der: Tarhan'a işkence ve kötü muamele dursun
İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlum-Der) de, avukatlarının daha önceki açıklamalarına dayanarak, vücudunda ekimozlar oluşan Tarhan'a yönelik "insanlık dışı uygulamaların son bulması ve ihtiyaç duyduğu bütün tıbbi bakım olanaklarından yararlandırılması gerektiğini" açıkladı.
"Linç girişimi sonucu Mehmet Tarhan'ın sağ alt ve üst dudağı patlamış, sağ çene ve çene kökünde ve boynunun hemen altında ve vücudunun çeşitli yerlerinde ekimozlar oluşmuştur. Göğsüne aldığı darbeler sonucu nefes almakta zorluk yaşamış ve bu durum 30.04.2005 tarihine kadar sürmüştür.
Zorla saçları kesilen Mehmet Tarhan, sağ dizlerine, bacaklarına ve ayaklarına yediği tekmeler neticesinde oluşan yoğun ekimoz sonucu uzunca süre yürüme ve kalkma zorluğu çekmiştir."
Dernek, Tarhan'a yönelik işkence ve kötü muameleyi kınarken, sorumluların bir an önce ortaya çıkarılmasını istedi. (TK)