50 taraftar grubu bir yıldır yürürlükte olan Passolig uygulamasına karşı basın açıklaması yayınladı.
“Passolig, bir bankaya para kazandırmaktan başka bir anlam ifade etmeyen ve taraftarların takımlarına olan bağlılıklarını suistimal ederek ekonomik ranta dönüştüren, sürdürülmesinin anlamsızlığı herkesçe görülen bir uygulamanın adı olmuştur artık” diyen taraftar grupları yeni Meclis’e seslendi. Taraftar grupları uygulamayla birlikte şu sorunların ortaya çıktığına dikkat çekti:
* Baskıcı ve yasakçı bir anlayışın ürünü olan bu yasa, ülkemiz spor alanlarının ve tribün yapısının gerçeklikleriyle uyuşmamaktadır. Tek suçlu olarak taraftarları gören, çözümü de yasak ve cezalarda arayan bu anlayış şiddeti ve düzensizliği önleyemediği gibi, bizzat sorunun kendisi haline gelmiştir.
* Kolluk kuvvetlerince düzenlenen tutanaklara istinaden verilen seyirden men cezaları adeta taraftarlara karşı kullanılan bir silah haline gelmiştir. Kanun ve yönetmeliklerde hiç bir karşılığı olmayan, pankart yasakları tamamen yetkili amirlerin keyfine göre uygulanmaktadır.
* Başta seyahat özgürlüğü olmak üzere, arma sevdalılarının takımlarını destekleme hakkını elinden alan deplasman yasağı uygulaması birçok ilde neredeyse rutine bağlanmıştır.
* Tribün ve saha kapatmaları devam etmiş, teknolojik karaborsacılık türemiştir. Passolig kullanıcılarının kişisel bilgileri herkesin erişimine açık ve pazarlanabilir bir meta haline gelmiştir. Şiddet olaylarını çözemediği ise bir yıllık icraatla sabitlenmiştir.
* Taraftar ortalamaları ciddi oranda düşerek ülkemiz tribünleri bitme noktasına getirilmiştir. Türkiye Futbol Federasyonu, bu kartı alan taraftarları makul seyirci olarak tanımlamış, devamında kulüplerimize taraftarları gerekçe göstererek verdiği rekor cezalarla kendini inkar eden bir pozisyonda yer almıştır.
6222 sayılı Sporda Şiddet Ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun’un kolluk güçlerinin keyfi inisiyatifine bırakıldığını belirten taraftar grupları yasanın hak mağduriyetlerine neden olduğunu, kaldırılması gerektiğini ifade etti.
“Spor alanlarımızda ve tribünlerimizdeki düzensizliğin de, şiddetin de kaynağı taraftarlar ve tribün grupları değildir” diyen taraftar grupları “Toplumsal hayatımızın her alanında yaygın şekilde görülen problemlerin çözümü tribünleri ve taraftarları daha fazla baskı altına almak ve yasaklarla kuşatmak değildir” dedi.
Sosyal medyada #PassoLigiÇöpeAtın6222yiKaldırın hashtagini kullanan taraftar grupları Ankara 16. Tüketici Mahkemesi’nde görülen Passolig davasının takipçisi olduklarını ifade etti.
İmzacılar
Çağrı yapan taraftar grupları şu şekilde:
1903 Kara Kartallar Grubu, 1907 ÜNİFEB – Üniversiteli Fenerbahçeliler Birliği, 1927 Bornovalılar, Adanademirspor Ankara Ekspresi, Afyon Kartalları, Akigolar (Akhisar Belediye Spor), Alkaralar (Gençlerbirliği), Altay 1914 Taraftarlar Derneği, Anadolu Yakası Beşiktaşlılar, Ankaragücü Taraftarları Beleştepe, Buca Fan Club, Bursaspor-Teksas Grubu, CK (Cefakar Kanaryalar), çArşı, Dikmen Tayfa (Gençlerbirliği), Diyarbakırspor Azrailler Grubu, Eski İzmirliler (Altay), FBD – Fenerbahçeliler Derneği, Forza Şirinler (Samsunspor), Gençlerbirliği Taraftar Derneği, Grup Friends (Fenerbahçe), Göztepe Uniforce, Göztepe Yalı Grubu, Haydi Gençler (Gençlerbirliği), İzmirspor 1923 Taraftar Derneği, Kaplanpenche (Adanaspor), KaraKızıl (Gençlerbirliği), Kardeşler (Gençlerbirliği), Kırmızı Şimşekler – Eskişehirspor, KızılAslan, KızılKabus (Altay), Kill For You (KFY) – Fenerbahçe, Karşıyaka Çarşı Grubu, Marmaralı Çotanaklar (Giresunspor), Marmaris Kartalları, ODTÜ’lü Gençler (Gençlerbirliği), Siyah Çoraplılar 1899 (Fenerbahçe), Sol Açık Taraftar Grubu, Sopalı Pankart, Söğütbahçeli Çılgınlar (Samsunspor), Taşra (Fenerbahçe), Tatangalar – Numarali B, Tekyumruk, UNİA (Üniversiteli Altaylılar), Vamos Bien, Vira (Trabzonspor), Viva Göztepe, Taraf-Der, Taraftar Hakları Derneği. (EA)