Ergenekon Operasyonu kapsamında 21 Mart sabahı İşçi Partisi (İP) Genel Merkezi'nde yapılan aramada Yargıtay'a ait kroki bulunduğu haberini yazan Taraf gazetesi muhabiri Soner Arıkanoğlu gözaltına alındı.
Operasyondaki gelişmeleri yazan Ankara büro muhabiri Arıkanoğlu'nu polis, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin aldığı kararla annesinin Ankara Ballıbaba'daki evinde yaptığı aramanın ardından gözaltına aldı.
Dün akşam (27 Mart) saat 17:00 sularında gözaltına alınan gazeteci, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra İstanbul'a getirildi.
Arıkanoğlu Kadıköy Savcılığı'na çıkarılacak
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'nde son dönemde yapılan haberlerle ilgili ifadesi alınan Arıkanoğlu, 12.45'te TMŞ'den çıkarıldı.
Avukat Özden Özdemir'in bianet'e verdiği bilgiye göre, Beşiktaş Adliyesi'ne çıkarılan gazetecinin "gizliliğin ihlali" ve "yasaklanan bilgileri temin" başlıklı Ceza Yasası'nın (TCK) 285 ve 334. maddelerinden ifadesi alındı.
Son edinilen bilgiye göre Arıkanoğlu, gazete yayınından hemen sonra soruşturma başlatan Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na sevk edilecek. Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Başkanı Ahmet Abakay, gazetecinin gözaltına alınmasını kınadı.
Çongar: Kroki faksı İP'ye baskından sonra çekildi
Taraf gazetesi, İP merkezinde yapılan aramada Yargıtay'a ait kuruma giriş çıkışları gösteren ve alınan güvenlik önlemleri gösteren bir krokinin bir CD içerisinde ele geçirildiğini 24 Mart 2008 tarihli "Yargıtay'ı vuracaklardı" manşetiyle duyurmuştu.
CNN Türk'e dün (27 Mart) telefonla bağlanan gazetenin Yayın yönetmeni Yasemin Çongar, ele geçirilen CD'nin polisin tuttuğu tutanaklarda mevcut olduğunu, muhabirlerinin, temsilcileri tutuklanan ve arama yapılan partinin hedef göstermesiyle gözaltına alındığını söyledi.
Çongar, krokiye ilişkin tutanağın, parti yetkililerinin iddia ettikleri gibi operasyondan önce değil, operasyondan iki gün sonra (23 Mart) gazetenin Ankara bürosundan İstanbul merkezine fakslandığını söyledi.
İP'ye göre kroki olmadığı ispat edilmiş
Ancak gazeteci Arıkanoğlu'nun gözaltına alınmasını duyuran İP'nin yayın organı Ulusal Kanal, suçlamalarını sürdürerek, "Emniyet arama tutanaklarında böyle bir krokinin olmadığı ispat edildi" iddiasında bulundu.
Basın Yasası'nın "Haber Kaynağı" başlıklı 12. maddesine göre, "Süreli yayın sahibi, sorumlu müdür ve eser sahibi, bilgi ve belge dahil her türlü haber kaynaklarını açıklamaya ve bu konuda tanıklık yapmaya zorlanamaz."
RSF, İlhan Selçuk'a gözaltıyı kınadı
Ayrıca Uluslararası Gazeteciler Federasyonu'ndan (FİJ) sonra Paris merkezli Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü de, Cumhuriyet gazetesi başyazarı, 83 yaşındaki gazeteci İlhan Selçuk'un gece yarısı gözaltına alınmasını kınadı.
RSF'nin bugün (28 Mart) yaptığı yazılı açıklamada, "Sağlık durumuna rağmen gece yarısı Emniyet Müdürlüğü'ne götürülerek sorgulanan İlhan Selçuk'un gözaltına alınış biçimini kınıyoruz" denildi. (EÖ/GG)