Haberin İngilizcesi için tıklayın
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İçişleri Bakanlığı'nın, Okmeydanı'nda “Bugün laiklik demek, özgürlük demektir, insanca bir yaşam demektir” diye konuşan kişileri Terörle Mücadele ekiplerine bildirdiğini Twitter’dan açıklamasıyla ilgili soru önergesi verdi.
Cumhuriyet gazetesi de gazetede bir süreliğine staj yapmış olan ve dışarıdan haberleriyle gazeteye destek olduğunu yazdığı Ayşegül Başar’ın, bu konuşmaya katılmasının ardından bir kişinin ihbarı ile İçişleri Bakanlığı'nın tweet hesabından hedef gösterildiğini yazdı.
Ayşegül Başar'ın evi bu sabah 06.00'da polis tarafından basıldı, Başar gözaltına alındı. Konuya ilişkin açıklama yapan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Başar'ın Kulaksız Karakolu'na götürüldüğünü söyledi.
Okmeydanı'nda Halkevciler yılbaşı eğlencesine yapılan saldırının ardından kahveleri dolaşarak katillere karşı mücadeleye çağırdı #Reina pic.twitter.com/geL0wihv1c
— Halkevleri (@Halkevleri) 1 Ocak 2017
İstanbul Okmeydanı’nda bir kahvede laiklik hakkında konuşan ve videosu Halkevleri resmi Twitter hesabından yayınlanan kişiler İçişleri Bakanlığına Twitter üzerinden “Teröristler iç savaşa çağırıyor” diye şikayet edildi.
İçişleri Bakanlığı da bunun üzerine “Terörle mücadele ekiplerine iletildi. Lütfen gördüğünüz yerde bize bildirin” diye yazdı. Bakanlık sosyal medyadaki tepkinin ardından bu tweet’i sildi.
Konuşmayı yapan Okmeydanı Halkevi üyesi Ergin Çevik ise Sendika.Org’a yaptığı açıklamada “Bakanlık gitsin, katili bulsun. Laikliği savunmak suç değildir” dedi. Bu sabah da Halkevleri üyesi ve Cumhuriyet gazetesi eski stajyeri Ayşegül Başar polislerce evine yapılan baskın sonucu gözaltına alındı.
“Laiklik konuşması ‘terörle mücadele’ kapsamında mı?”
Tanrıkulu, konuyla ilgili şunları sordu:
* İçişleri Bakanlığı'nın Okmeydanı'nda "laiklik propagandası" yapan bir genci Terörle Mücadele ekiplerine bildirdiği iddiaları doğru mu?
* İçişleri Bakanlığının paylaşımının ardından sosyal medyada “Laikliği Savunmak Suç Değildir” hashtag’iyle gelen tepkiler akabinde, Bakanlığın Twitter Hesabından tweet’in silindiği doğru mu?
* Tüm bu iddialar ile ilgili olarak, inceleme ve soruşturma başlatıldı mı ya da başlatılacak mı? Başlatılmışsa, soruşturmanın güncel akıbeti nedir?
* "Laikliği Savunmak" ya da "laiklik propagandası" yapmak ne zamandan beri "suç" sayılıyor?
* Bir vatandaşın "laiklik" konusunda konuşması "terörle mücadele" kapsamına mı giriyor?
* Türkiye genelinde illere göre son bir yılda, laikliği savunduğu ya da "laiklik propagandası" yaptığı gerekçesiyle İçişlerine Bakanlığına toplam kaç ihbar yapıldı? Terörle Mücadele Ekiplerine kaç kişi hakkında şikayette bulunuldu?
* İçişleri Bakanı yaşananlarla ilgili olarak kamuoyuna açıklama yapacak mı? (AS)