Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, cezaevlerinin durumunun incelenmesi için Meclis Başkanlığı'na araştırma önergesi verdi.
Tanrıkulu cezaevlerinde barınma, beslenme ve sağlık alanlarında temel hizmetlerin sağlanıp sağlanmadığının incelenmesini talep ediyor.
İncele talebi önergede yargıda yaşanan sorunların yanı sıra uzun tutukluluk süreleri ve cezaevi koşullarının ağırlığı ve cezaevi koşullarının, tutukluların ağır rahatsızlıklar yaşamalarına hatta ölümlerine neden olmasıyla gerekçelendiriliyor.
"Cezaevleri barınma, ısınma, beslenme ve sağlık koşulları açısından en temel koşulları sağlamaktan uzak. Yeterli beslenemeyen, ısınma problemi yaşayan, hijyen şartlar altında barınamayan, bütün bu olumsuz koşullara ek olarak yeterli tıbbi destek alamayan tutuklu ve hükümlüler tecrit edilmiş bir şekilde neredeyse ölüme terk ediliyor.
"Aileler ve yakınlarının tutuklu ve hükümlüler ile konuşma ve görüşme imkanları ise son derece yetersiz. Kurallar, neredeyse cezaevlerindekilerin dışarı ile hiçbir iletişim kuramamasına yönelik olarak işliyor."
Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) verilerine göre, 2011'de sağlık sorunları, intihar iddiası, kaza, cinayet ve işkence iddiasıyla toplam 41 kişi hayatını kaybetti, 137 kişi işkence iddiasıyla başvuruda bulundu. Geçen yıl cezaevlerinde 12 tutuklu ve hükümlü de "hastalık nedeniyle" hayatını kaybetti.
Ne kadar tazminat ödediniz?
Tanrıkulu, ayrıca Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yanıtlaması istemiyle Meclis'e konuyla ilgili bir de soru önergesi verdi.
Önergede, son dönemde haksız yakalama, haksız arama ve haksız tutuklama işlemleri nedeniyle şikâyetlerin yoğunlaştığı ifade edildi.
"Tutuklama işlemi bir tedbir olarak değil daha çok kural olarak uygulanır oldu. Bu işlemlere karşı çıkmada Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) 141. maddesi olanak tanıyorsa da Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammarberg'in son Türkiye raporunda da belirttiği gibi bu olanak, yargısal makamlar yönünden caydırıcı ve başvuranlar bakımından ise yeterince etkin değil."
Tanrıkulu, şu soruların yanıtlanmasını istedi:
* CMK'nın 141. ve devamındaki maddeleri çerçevesinde haksız yakalama, haksız arama ve haksız tutuklama işlemleri nedeniyle 2007-2012 arasında kaç kişi Maliye Hazinesi aleyhine dava açtı?
* Haksız yakalama, haksız arama ve haksız tutuklama işlemleri nedeniyle 2007-2012 arasında kaç kişiye tazminat ödendi?
* Ödenen tazminat miktarları toplam ne kadar?
* Ödenen tazminatın ne kadarı maddi, ne kadarı manevi tazminat?
* Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ile İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) 2011 verilerinden oluşan ve cezaevlerindeki durumu açıklayan raporundan yaptığımız haberi buradan okuyabilirsiniz.