Diyarbakır Barosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu, emekli Albay Erdal Sarızeybek'in 1993'te Şemdinli üzerine "çatışma havası yaratmak için" makineli tüfekle ateş açtırdığı, roketleri ateşlettirdiği, askerlere PKK militanlarının giysilerini giydirdiği ve "emniyet aldığı"na dair yazıları için eski askerlerin cezasız kalacaklarından emin olduktan sonra bu açıklamaları yaptığını söylüyor.
"Bu yazılarda anlatılanlar büyük olasılıkla yalnızca 'görevi kötüye kullanma' kapsamında değerlendirilecektir. Eski askerlerin zamanaşımı sürelerini bekleyip itiraflarda bulunması ilginç ve önemli."
İlginç, çünkü "Bu geleceğe dair de bir ipucu. Demek ki, o bölgede görev yapanların daha açıklayacağı şeyler var."
Önemli, çünkü "Biz bugüne kadar bölgede yaşanan hukuksuzluğa, ihlallerle, öldürmelere, kaçırmalara dikkat çekiyorduk. 'Failleri biliniyor' diyorduk. Şimdi artık itiraf ediliyor."
Tanrıkulu: Çatışmanın, şiddetin devamına zemin yaratmışlar, bu anlayış devam ediyor
Tanrıkulu Güneydoğu'da görev yaptığı dönemde "hakimleri ve memurları hizaya getirmek için bir iki bomba attırdığını" söyleyen emekli Korgeneral Altay Tokat'ın açıklamalarını da anımsatarak bugünkü Şemdinli davasına dikkat çekiyor.
"Şemdinli'nin bir üs olarak seçilmesi, yıllarca şiddet altında yaşaması, bu sürecin Umut Kitabevi'nin bombalandığı Kasım 2005'e kadar devam etmesi dikkat çekici. Demek ki bazı şeyler Şemdinli'de tezgahlanıyor, ülkeye yayılıyor.
"Altay Tokat'ın, Erdal Sarızeybek'in açıklamaları, bugünkü Şemdinli davası sanıklarının eylemlerinin hangi saiklerle gerçekleştirildiği açısından önemli bir veridir. Çatışmanın, şiddetin bir vesileyle devamına zemin yaratmışlar. Halen de bu anlayış devam ediyor. Bunun yargı organları dışında, hükümet tarafından da değerlendirilmesi gerekir."
Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Şemdinli davasının askeri mahkemede görülmesine karar vermişti.
Altay Tokat'la ilgili yargı süreciyse sivil yargıda başlamış, dosya Genelkurmay Askeri Başsavcılığı'na gönderilmiş, orada da takipsizlik kararı verilmişti. Genelkurmay Askeri Mahkemesi de, Tokat'ın, "Komutanlara karşı güven hissini yok etmeye çalışmak ve yetkisi olmadan açıklamalarda bulunmak" suçlarından yargılandığı davada, görevsizlik kararı vermişti.
"Geleceğimiz için bu dönemin toptan sorgulanması gerekiyor"
En yoğun hak ihlallerinin yaşandığı çatışmalı dönemin tamamının sorgulanması gerektiğini söyleyen Tanrıkulu "Bu bir tür gerçekleri araştırma komisyonuyla da olabilir. Bu dönemin hesabını sormadan adaleti geçekleştiremeyiz. Geleceğimiz için bunun yapılması gerekiyor" diyor.
"Bunun içinse siyasi irade gerekir. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) artık hiçbir mazereti yok. Çünkü elinde siyasi güç var. Eğer demokrasi istiyorlarsa, bu mekanizmayı yaratmalılar." (TK)