Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu çocuklara yönelik cinsel istismarı Meclis’e taşıdı.
Çocukların cinsel istismara uğramasının önüne geçilmesi, yaşanan mağduriyetlerin bir an önce giderilmesi, çocuklara cinsel istismarda bulunanlara takdir indirimi uygulanmaması ve verilen cezaların caydırıcılığının artırılması hususunda etkili önlemlerin alınması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.
"Çocuk istismarı 10 yılda yüzde 700 arttı"
CHP’li vekil, Meclis Başkanlığı’na yaptığı başvurusunda Şiddeti Önleme ve Rehabilitasyon Derneği'nin "2016 Çocuk İstismarı Raporu"nda, son 10 yılda çocuk istismarı vakaları yüzde 700 arttığını belirtti.
“Adalet Bakanlığı’nın 2014 verilerine göre, her ay Adli Tıp Kurumuna 650 çocuk cinsel istismarı vakasının gönderildiği, gerçekleşmiş vakalardan mahkemenin yüzde 50 zihinsel engelli çocuğa istismarda bulunan kişiye indirim uyguladığı, iyi hal ve saygın tutum indirimlerinin devam ettiği, açılan toplam dava sayısının 40 bin 266, karar çıkan dava sayısının 24 bin 825 ve mahkumiyet kararının 13.968 olduğu ifade edilmektedir.”
Tanrıkulu dilekçesinde, İstanbul Küçükçekmece’deki Kanuni Sultan Süleyman Eğitim Araştırma Hastanesi’ne beş ayda 115 hamile çocuğun başvurduğu haberlerini ve Adana’da üç yaşındaki çocuğa yönelik cinsel istismara yer verdi.
bianet'in 2017 Erkek Şiddeti Çetelesine göre; erkekler 2017’de en az 376 kız çocuğuna istismarda bulundu. 19 kız çocuğu tecavüz sonucu hamile kaldı. Kız çocuklarının yüzde 31’ine okul çalışanları, yüzde 12’sine öğretmenleri, yüzde 7’sine akrabaları istismarda bulundu. Çocuk istismarı olaylarının yüzde 40’ı okul, okul çevresi ve okul servislerinde; yüzde 5,5’i parklarda yaşandı. Çocuk istismarı olaylarının yüzde 8,5’ini öğretmenleri ortaya çıkardı. Cinsel istismara maruz bırakılan kız çocuklarından 12’si engelliydi. |
"Bilgilendirme, eğitim programları, takdiri indirime engel"
Meclis Araştırması talebinde şu ifadeler yer aldı:
“Çocuk Koruma Kanunu yetersiz olup, çocukların cinsel istismarına ilişkin yasal mevzuatın daha ayrıntılı bir biçimde düzenlenmesi gerekmektedir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın, çocuğun cinsel istismarı konusuna aktif ve etkin bir biçimde müdahil olması gerekmektedir.
“Türk Ceza Kanunu'nda yer alan yükümlülüklerin ve kanuni düzenlemelerin istismar vakalarına göre, en uygun şekilde öğrenilmesi için çocuklarla buluşan meslek gruplarına yönelik bilgilendirme toplantıları yapılmalıdır.
“Milli Eğitim Bakanlığı sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu gibi kamu kurumları ile işbirliği yaparak, aileleri ve öğretmenleri bilgilendirmeli, eğitim programları geliştirmeli, broşür, afiş, kitapçıklar bastırarak dağıtmalıdır. Çocuk istismarı ilgili aile eğitim seminerleri düzenlenmelidir.
"İstismar yargılamalarında takdiri indirimlerin uygulanmasının önüne geçilmeli, yargılama neticesinde başlayan infaz aşamasında koşullu salıverilme uygulamasının değiştirilmesi gerekmektedir.” (BK)