24 Kasım akşamı yayımlanacak programına çıkamayacağı aynı gün şifahen bildirilen sunucuyu, stüdyo girdiğinde yayın kuruluşunda çalışmayan üç güvenlik görevlisi engellemişti. Gazeteci de engeli yargıya taşımıştı.
"İzleniyorum, çocuklarım için endişeliyim"
Basın toplantısında tehdit edildiğini açıklayan Romanova, iki çocuğu için de kaygı duyduğunu, suç duyurusunda bulunduğundan beri siyah renkli ve Audi marka bir aracın kendisini devamlı izlediğini belirtti.
Romanova, Moskova'da 9 Temmuz 2004'te öldürülen "Forbes" dergisinin Rusya yayınında yazı işleri müdürü Paul Khlebnikov ile aynı akıbete uğramak istemediğini söyledi.
28 Kasım'da çalışanlarına bir duyuru yapan Ren-TV yönetimi, Romanova'ya kanalın etkinlikleri konusunda bilgi verilmesini yasakladı.
Paris merkezli Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, "24" programında gündemdeki olayların medyada işlenişini ele alan Romanova gibi tanınmış bir sunucunun yayından uzaklaştırılmasını daha önce yaptığı bir açıklama ile tepki göstermişti.
RSF, ikinci bir açıklama ile de, tehditleri kınadı ve Romanova'nın can güvenliğinin sağlanmasını talep etti. Örgüt, medyanın neredeyse tamamının Kremlin'in denetiminde olduğu bir ortamda Ren-TV'de yaşananları bağımsız gazetecilik açıdan kaygı verici bulduğunu açıkladı.
Kanal, petrol ve çelik şirketlerinin elinde
Hükümete yakınlığı ile bilinen Rus çelik devi Severstal ve Sourgoutnefnegaz Petrol Şirketi'nin yüzde 70'ini elinde bulundurduğu kanalın yönetim kadrosu Temmuz ayında değişmişti. Kanalın üçüncü ortağı ise Alman Bertelsmann Şirketi.
Romanova'nın programına son verilmesini, Genel Müdür Alexandre Ordjonikidzé, "İzlenirliği artırmak için yeni program ve yeni sunucular denemek ve akşam programlarını bir tek Olga Romanova'nın elinde bırakmamak" ihtiyacına bağladı. (EÖ)