Tutuklu akademisyen Nuriye Gülmen’in avukatı Oğuzhan Topalkara, yarınki duruşma öncesi açıklama yaptı.
Avukat Topalkara, Gülmen’in gözaltına alınışından bugüne dek geçen sürede hukuki olarak atılan adımları ve iddianamedeki suçları değerlendirdi.
Açıklamasına, “5 Ağustos 2020’de yapılan bir operasyonla başladı her şey” diye başlayan Oğuzhan Topalkara, gözaltı ve tutuklama sürecini şöyle anlattı:
Beş gün gözaltı
“Nuriye Gülmen, konseri yasaklanan Grup Yorum ile söyleşi yapmak için gittiği İdil Kültür Merkezi’nde yanındakilerle birlikte gözaltına alındı ve yaklaşık beş gün boyunca işkence içeren bir gözaltı süreci geçirdi. 10 Ağustos 2020’de tutuklandı.
Basında “örgüt yöneticisi”
“Gülmen gözaltındayken medyada kendisi hakkında ‘örgüt yöneticisi’ olduğu, örgütün arşivinde adı geçtiği gibi haberler yayınlandı. Basının 5 gün boyunca, gözaltı sürecinden sonra da yaptığı bu ‘örgüt yöneticiliği’ iddiası ve arşivlerde adı geçmesi gerçek dışıydı.
İddianame: Eylemler, açlık grevi
“İddianamedeki suçlamalar sadece Nuriye Gülmen’in katıldığı eylemler, İdil Kültür Merkezi’nde gözaltına alınması ve daha önce yapmış olduğu açlık grevinden ibaret.
Mahkeme önce reddetti
“İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi ilk iddianameyi ‘bu davada delil yok’ diye iade etmişti, savcılık itirazıyla bu iade itirazı kaldırıldı. Daha sonra Nuriye Gülmen hakkında dijital materyal iddiası dosyaya gönderildi.
Dijital materyali göremedik
“Bu materyal içerisinde hiçbir şekilde Nuriye Gülmen hakkındaki iddialar delillendirilmemiş, ispatlanmamış ve hatta materyal teknik hiçbir incelemeye tabii tutulmamıştı. Materyalin aslını biz göremedik ve bir kopyasını almak istedik. Lakin bu talebimizle birlikte iki kez yaptığımız reddi hakim talebimiz de reddedildi.
Operasyondan bir gün önce
“Üstelik bu dijitale dair inceleme raporunda ele geçirildiği iddia edilen tarih 14 Ekim 2020 olmasına rağmen, içerik incelemesinin 13 Ekim 2020’de, yani ele geçirildiği operasyondan 1 gün önce incelendiğine dair kayıtlar yer alıyordu.
TIKLAYIN - Deliller operasyondan bir gün önce “toplanmış”
Mahkeme araştırmadı
“Bize ‘teknik rapor’ denilerek sunulan raporda inceleme yapılmadığı ortadaydı. Bu dijital materyalin gerçeğe uygun olmadığına dair bilirkişi raporu var. Mahkeme ise rapora dair araştırma yapmayı gerekli görmedi.
Tanık dinlenmedi
“Dosyada bulunan tek tanık davada dinlenmedi ve başta sanık olarak yargılandığı bir dosyada tanık sıfatıyla ifadesi alındı.”
“Adalet istemek, işini istemek suç değil”
Avukat Topalkara, “ilk gözaltından bugüne kadar geçen sürede adil yargılanma hakkının tam olarak ihlal edildiği, hukuki hiçbir hakkın Nuriye Gülmen’e tanınmadığı bir yargılama sürecinin yürütüldüğünü” ifade etti.
Kardeşi Beyza Gülmen de “Ablam KHK adaletsizliğini, ülkemizde yaşanan adaletsizlikleri teşhir ettiği için, adalet aradığı için tutuklu ve cezalandırılmak isteniyor. Adalet istemek, işini istemek suç değil” dedi.
Yarınki (25 Mayıs) duruşmada mahkemenin karar vermesi bekleniyor. (AS)