Sri Lanka ordusu, yaklaşık 25 yıldır süren savaşın ardından isyancı Tamil Kaplanları'nın yenildiğini açıklarken, Birleşmiş Milletler bu yıl başından beri süren çatışmalarda 7 bin sivilin öldürüldüğünü söyledi.
Guardian'a göre, ordu ormana sıkışmış son isyancıları da yakalamak için harekete geçerken, isyancılar teslim olmayı reddediyor. Ordu, son üç günde 50 bin sivilin bölgeden ayrılarak çatışma alanından uzaklaştığını açıkladı.
Ordu kaynakları, örgütün siyasi lideri Balasingham Nadesan'ın öldürüldüğünü öne sürerken Tamil Kaplanları'nın başında bulunan Velupillai Prabhakaran'ın akıbeti bilinmiyor. Bölgeye gazeteciler alınmadığından ordunun verdiği bilgiler doğrulanamıyor.
Hak örgütleri, Tamil Kaplanları'na karşı ordunun giriştiği saldırıda ciddi insan hakları ihlalleri yaşandığını belirterek BM'yi devreye girmeye çağırmıştı. Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) son olarak 13 Mayıs'ta yaptığı açıklamada bir hastanenin bombalanmasıyla 35 kişinin öldüğünü söyleyerek uluslararası gözlemcilerin ülkeye girmesine izin verilmesini istemişti.
Tamil Kaplanları, bugün web siteleri tamilnet'te yaptıkları açıklamada silah bıraktıklarını ve ordunun yaralıların güvenli bölgeye çıkarılması için yolu açmasını istemişti.
1976'da kurulan Tamil Kurtuluş Kaplanları, silahlı mücadele yoluyla, Hindistan'ın güneyinde bir adan olan Sri Lanka'nın kuzeyini ve doğusunu kapsayan bir bağımsız Tamil devleti kurmayı amaçlıyordu.
Örgüt, ülkeyi bağımsızlığını kazandığından beri yöneten ve çoğunluğa sahip Singala hükümetlerin Tamil azınlığa karşı ayrımcılığa son vermesini istiyordu. Tamil Kaplanları, dünyaya yayılmış Tamil diasporasından ve komşu Hindistan'daki Tamillerden destek alıyordu.
Yıllardır süren iç savaş boyunca, hem ordu hem de isyancılar çocukları asker olarak kullanmak da dahil sivillere yönelik insan hakları ihlalleri nedeniyle eleştirildi. Örgüt intihar saldırılarını bir taktik olarak kullanıp Hindistan ve Sri Lanka'da önemli politikacılara yönelik sansasyonel suikastlar düzenlemişti.
2001'de ayrı bir devlet talebinden vazgeçen örgüt, Sri Lanka içinde özer bir yönetim için mücadeleye devam etti. Hükümetle süren barış görüşmeleri 2003'te başarısızlıkla sonuçlandı.(EÜ)