Sağlık Bakanlığı maalesef sağlık hizmetlerini kamusal sorumlulukla yürütme çizgisinden uzakta" diyor, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Başkanı Köksal Aydın. "Sağlık hizmetleri giderek piyasa eliyle yürütülüyor".
Aydın, "bütününe karşıyız" dediği hekimlere "tam gün çalışma zorunluluğu" getiren Sağlık Bakanlığı politikalarını bianet'e böyle değerlendiriyor: "SES olarak alternatif kamusal politikalar sunma çabasındayız.".
Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı"Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı"nın hastane ayağını oluşturan "Sağlık'ta Dönüşüm Projesi"ne göre kamuda görevli doktorlar ya tam gün hastanelerde ya da özel muayenehanelerinde çalışacak. Kamuda çalışan doktorları sonunda muayenehanelerini kapatmaya zorlayacak bir "tam gün çalışma" zorunluluğu getirecek uygulamaya ilişkin olarak Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Gençay Gürsoy ve SES başkanı Köksal Aydın bianet'in sorularını yanıtladı.
"Mevsimlik işçi statüsüne geçmek gibi"
TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Gençay Gürsoy, bu uygulamaya prensip olarak itirazlarının olmadığını "TTB'nin tam gün çalışmayı geçmişten beri savunduğunu" belirtti. Ancak sözkonusu uygulamanın çok tartışılacak bir programın parçası olduğunu söyleyen Gürsoy, siyasal düzenlemenin tam metninin henüz ellerine geçmediğini ve konuyu basından duyduğunu aktardı.
Gürsoy, "Bu,sağlıkta dönüşüm programının kamu hastanelerini ilgilendiren bölümünün bir parçası. Eğer kadrolu statüyü muhafaza edip, tam günü uygulayacak ve hekimlerin ekonomik durumu iyileştirilecekse tamam" diyor. "Ancak sözleşmeli statüye geçilirse bu bir tür mevsimlik işçi statüsüne geçmek anlamına geliyor. Doktorların grev ve toplu sözleşme hakkı ellerinden alınmamalı."
"Sağlık hakkı gasp ediliyor"
SES başkanı Köksal Aydın ise "tam gün çalışma"yı savunduklarını vurguladı. Ancak kendi savundukları önerinin Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın getirdiğinden farklı olduğunu özellikle belirtti.
"Biz tam gün çalışmayı savunurken kayıtlarımız var" diyor Aydın, ve önemsedikleri ilkeleri tek tek sayıyor:
- Temel ücretlerin arttırılması,
- Kadrolu eleman istihdam edilmesi,
- Nitelikli kamu hizmeti sağlanması,
- Sağlık hizmetlerinin kamusal sorumlulukla yürütülmesi
Aydın Sağlık Bakanlığı politikalarının sağlık hizmetlerini giderek özelleştirdiğine dikkat çekiyor. Bakanlığın işletme tarzı ve hizmeti taşerona devreden uygulamalarının sağlık kurumlarını kamu hizmeti veren kurumlar olmaktan çıkarttığını bunun da "sağlık hakkının gasp edilmesi" anlamına geldiğini söylüyor.(NK/EK)