*Fotoğraf: Taliban'ın paylaştığı videodan ekran görüntüsü.
Taliban, Pazartesi günü orada bayraklarını yükselten savaşçılarının görüntülerini çevrimiçi yayınladı.
Ancak direniş savaşçıları "tüm stratejik pozisyonlarda" olduklarını ve "mücadeleye devam ettiklerini" söylediler.
Liderleri, Taliban'a karşı "ulusal ayaklanma" çağrısında bulundu.
Direnişten çağrı
Afganistan Ulusal Direniş Cephesi (NRF) lideri Ahmed Mesud, sosyal medyada yayınlanan bir ses kaydında, uluslararası toplumu Taliban'ı meşrulaştırma, onlara askeri ve siyasi güven vermekle suçladı.
Mesud, "Nerede olursanız olun, içeride veya dışarıda, sizi ülkemizin onuru, özgürlüğü ve refahı için ulusal bir ayaklanma başlatmaya çağırıyorum" dedi.
Taliban üç hafta önce Afganistan'ın geri kalanını kontrol altına aldı ve Batı destekli hükümetin çöküşünün ardından 15 Ağustos'ta başkent Kabil'i ele geçirdi.
ABD kuvvetlerinin Taliban'ı devirmek için bir işgale öncülük etmesinden yaklaşık 20 yıl sonra geliyor.
Engebeli bir dağ vadisi olan Pencşir, 150 bin ila 200 bin kişiye ev sahipliği yapıyor. Afganistan 1980'lerde Sovyet işgali altındayken ve 1996 ile 2001 yılları arasında Taliban'ın önceki yönetim döneminde bir direniş merkeziydi.
TIKLAYIN - Pencşir: Hiçbir ordu burayı ele geçiremez
"Mücadelemiz sürecek"
NRF sözcüsü Ali Maisam daha önce BBC'ye verdiği demeçte, "Taliban Pencşir'i ele geçirmedi" dedi ve "Taliban iddialarını reddettiğini" söyledi.
Grubun Twitter hesabından bir tweet de şöyle dedi: "Taliban ve ortaklarına karşı mücadele, adalet ve özgürlük hakim olana kadar devam edecek."
Ancak Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid yaptığı açıklamada, "Bu zaferle birlikte ülkemiz savaş bataklığından tamamen çıkarılmıştır" dedi.
"Teknik konular"
İnsan hakları grupları ayrıca intikam cinayetlerini, gözaltıları ve dini azınlıklara yönelik zulmü belgelemiştir. Taliban, resmi olarak, eski hükümet için çalışanlara karşı intikam istemeyeceklerini söyledi.
Taliban henüz yeni rejiminin nihai yapısını açıklamadı.
Sözcü Zabihullah Mücahid Pazartesi sabahı gazetecilere verdiği demeçte, tüm önemli kararların çoktan verildiğini ve şu anda "teknik konular" üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Ayrıca, önce geçici bir hükümetin ilan edileceğini ve daha sonra değişikliklere izin verileceğini söyledi.
Pazartesi günü ilerleyen saatlerde Beyaz Saray'daki bir muhabir, ABD Başkanı Joe Biden'a Taliban hükümetini tanıyıp tanımayacağını sordu. Biden, "Bu çok uzak bir yol," yanıtını verdi.
Bu arada ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Afganistan'daki durum hakkında hükümetle görüşmek ve ABD'nin Kabil'den tahliyesine yardım etmedeki rollerinden dolayı onlara teşekkür etmek için Pazartesi günü Katar'a gitti.
31 Ağustos'ta güçleri ülkeden tamamen çekilmeden önce ABD liderliğindeki bir operasyonda 120 bin'den fazla insan Afgan başkentinden alındı.
Kara tahliyesi
Pazartesi günü Blinken ile seyahat eden bir dışişleri bakanlığı yetkilisi, ABD'nin dört vatandaşının kara yoluyla tahliyesine yardım ettiğini duyurdu.
Yetkili, Taliban'ın tahliyeden haberdar olduğunu, ancak kimlikleri veya Afganistan'dan hangi ülkeye geçtikleri hakkında ayrıntı verilmediğini söyledi.
ABD Cumhuriyetçi kongre üyesi Ronny Jackson, tahliye edilen dört kişinin Teksas'taki bölgesinden geldiğini açıklamasının ardından tweet attı.
(PT)