Eğitim hakkı için protesto eden kadınlar. (Bilal Güler / AA - Afganistan)
Taliban, Afganistan'daki kadınların üniversite eğitimi almasını yasaklamasının ardından kadınların yerel ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarında çalışmasını da "ikinci bir duyuruya kadar" yasakladı.
Taliban geçici hükümetinin Ekonomi Bakanlığı Sözcüsü Abdurrahman Habib, Bakanlığın 24 Aralık tarihli kararını ülkedeki tüm STK'lere gönderdiğini ve karara uyulması gerektiğini söyledi. Buna göre, kadın personelin işine son vermeyen STK'lerin lisansları da iptal edilecek.
Bu kararın ardından Afganistan'da faaliyet gösteren 3 uluslararası STK ortak bir açıklama yaparak faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı.
Save The Children, the Norwegian Refugee Council ve CARE, ortak açıklamada, "kadınlar olmadan Afganistan'da çaresiz durumdaki çocuklara, kadınlara ve erkeklere etkili bir şekilde ulaşamayacaklarını" söyledi.
The Norwegian Refugee Council Afganistan yetkilisi Neil Turner, ülkede 468 kadın çalışanları olduğunu belirterek "Tüm kültürel normlara uyduk. Çaresizce yardım bekleyen kadınlara erişebilmek için ihtiyaç duyduğumuz, kendini işine adamış kadın personelimiz olmadan çalışamayız" dedi.
Taliban Geçici Hükümetinin Yüksek Öğretim Bakanlığı, 20 Aralık'ta Afganistan'daki tüm kamu ve özel üniversitelere gönderdiği talimatla kadınların eğitimlerini ikinci bir duyuruya kadar yasakladığını duyurmuştu.
Almanya, ABD ve İsviçre'den tepki
Taliban'ın Afganistan'daki kadınların STK'lerde çalışmasını yasaklamasına Almanya, ABD ve İsviçre Dışişleri Bakanlıklarından da tepki geldi.
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Taliban'ın insani yardımları kadınları aşağılamak için bir oyuncak haline getirmesini kabul etmeyeceğiz" dedi.
"Nüfusun yarısını bir başka temel haktan mahrum bırakıyor, insani ilkeleri çiğniyor ve hayati insani hizmetleri tehlikeye atıyorlar" diyen Baerbock, "Kadınları ve kız çocuklarını iş, eğitim ve kamusal yaşamdan dışlayanlar sadece ülkelerini mahvetmekle kalmıyor. Cinsiyete dayalı zulüm de insanlığa karşı işlenen bir suç olabilir" açıklamasında bulundu.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da konuyla ilgili açıklamasında, "Kadınlar, dünyanın dört bir yanındaki insani yardım operasyonlarının merkezinde yer alıyor. Bu karar Afgan halkı için yıkıcı olabilir" dedi.
İsviçre Dışişleri Bakanlığı Asya Pasifik Bölümü Başkanı Heinrich Schellenberg ise Twitter'dan yaptığı paylaşımda, İsviçre'nin Taliban'ın Afganistan'daki kadınların ulusal ve uluslararası STK'lerde çalışmasını yasakladığını öğrendiğinde şok olduğunu belirtti:
"İnsani çabaların sonuçlarını değerlendiriyoruz ve Taliban'a bu kararını yeniden değerlendirmesi için çağrıda bulunuyoruz." (SD)