Taliban militanlarının, Afganistan'ın başkenti Kabil'in mahallerine girmeye başladı. Fotoğraf: Sayed Khodaiberdi Sadat - AA
Afganistan İçişleri Bakanlığı, Taliban'ın başkent Kabil'e her yönden girmeye başladığını açıkladı.
Taliban'dan yapılan açıklamada, militanlara şiddetten kaçınma talimatı verildiği, kentten çıkmak isteyen herkese güvenli geçiş izni verileceği, kadınlardan güvenli bölgelere gitmelerinin isteneceği belirtildi.
Reuters'ın haberine göre; Taliban cumartesi günü Mezar-ı Şerif'i aldıktan sonra pazar günü de ülkenin doğusundaki Celalabad'da kontrolü ele geçirdi.
Celalabad'taki Afganistanlı bir yetkili Reuters'a, "Vali Taliban'a teslim olduğu için şu anda Celalabad'da herhangi bir çatışma yok" dedi.
AA muhabiri ise; Taliban'ın Kabil'in merkezine 8 kilometre uzaklıktaki sanayi bölgesi Bagrami'ye ve 5 kilometre uzaklıktaki Deşt-i Berçi'ye girdiğini aktardı.
Kabil'in merkezinde gergin bekleyişin sürdüğü ve kaosun hakim olduğu gözlendi.
Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda başkent Kabil'in merkezini güç kullanarak ele geçirmeyeceklerini duyurdu.
Mücahid, Kabil'in yoğun nüfusu nedeniyle çatışmalara girmeyeceklerini, başkent merkezini müzakereler yoluyla almak istediklerini ve Taliban mensuplarına kent merkezinin giriş noktalarında beklemeleri emri verdiklerini açıkladı.
Gani: Durum kontrol altında
Afganistan'da Taliban'ın başkent Kabil'e girdiği haberlerine rağmen, Cumhurbaşkanlığı'nın Twitter hesabından yayımlanan bir mesajda, durumun "kontrol altında" olduğu bildirildi.
Mesajda, "Kabil'de aralıklarla silahla ateş ediliyor, Kabil'e saldırılmadı, ülkenin güvenlik ve savunma güçleri, kentin güvenliğini sağlamak için uluslararası ortaklarıyla birlikte çalışıyor, durum kontrol altında" denildi.
ABD tahliyeye başladı
Öte yandan ABD, Taliban'ın başkent Kabil'e doğru ilerlemesinin ardından diplomatlarını tahliye etmeye başladı ve Kabil havaalanının ve büyükelçiliğin güvenliğini sağlamak için Kabil'e 5000 asker gönderdi.
- 20 yıldır Afganistan'da bulunan ABD ve NATO'ya bağlı birlikler ülkeden çekilmelerini tamamlamak üzere. Başkan Joe Biden, ABD askerlerinin Afganistan'dan çekilmesini hızlandırma kararını savunarak "başka bir ülkedeki iç çatışmanın ortasında Amerikan varlığının sonsuza kadar süremeyeceğini" ifade etti.
Kabil'de neler oluyor?
Afganistan'da 750 bini aşkın kişi çatışmalar nedeniyle göç etmek zorunda kaldı ve bunların çoğu Kabil'e sığındı.
Taliban denetimine geçen bazı bölgelerden gelenler, örgüt üyelerinin, aileleri, evlenmemiş kadınları ve kızları kendilerine eş olarak vermeye zorladıklarını söylüyor.
Kadınların ayrıca burka giymeye zorlandığı ve konulan kurallara uymayanların dayakla cezalandırıldığı belirtiliyor.
Fransız AFP ajansına konuşan 17 yaşındaki Abdullah adlı genç, kuzeydeki Kunduz kentini Taliban'ın ele geçirmesi üzerine ailesiyle birlikte kenti terk edip Kabil'e geldiklerini ve bir parkta çadırda kaldıklarını anlatıyor.
Kabil'de bankaların önünde para çekmek için uzun kuyrukların oluştuğu, bazı şubelerde para kalmadığı belirtiliyor.
Başkent yakınlarında Pul-i-Çarki hapishanesinde isyan başladığına ve bölge sakinlerinin silah sesleri duyduğuna dair haberler geldiği bildiriliyor.
Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Cumartesi günü televizyonlarda banttan yayımlanan konuşmasında, daha fazla göç ve yıkımı engellemek için en büyük önceliğin Afgan silahlı kuvvetlerinin yeniden harekete geçirilmesi olduğunu söyledi. (RT)