*Fotoğraf: AA (Arşiv).
Taliban, stratejik öneme sahip 10'uncu eyalet başkenti Gazne'yi bir haftadan kısa bir sürede militanların eline geçirdi.
Afgan güvenlik güçleri, Gazne valisi ve yardımcısını şehirden kaçtıktan sonra tutukladı.
Gazne, güneydeki militan kalelerini başkent Kabil'e bağlayan ana Kabil-Kandahar otoyolu üzerinde bulunuyor.
Gazne'yi almanın, Taliban'ın sonunda Kabil'i almayı hedefleyebilme olasılığını artırdığı düşünülüyor.
Üçte biri Taliban'da
Ülkenin 34 eyalet başkentinin neredeyse üçte biri şu anda Taliban kontrolü altında.
ABD ve diğer yabancı birlikler 20 yıllık askeri operasyonların ardından geri çekilirken, isyancılar hızla hareket ederek neredeyse her gün yeni topraklar ele geçirdiler.
Gazne'de bir il meclisi üyesi BBC'ye verdiği demeçte, Taliban'ın şehrin çoğunu ele geçirdiğini, sadece Afgan güvenlik güçleri tarafından kontrol edilen eteklerinde bir polis üssü olduğunu söyledi.
Çarşamba günü Kandahar kentinde de şiddetli çatışmaların yaşandığı bildirildi. Taliban, şehirdeki hapishaneyi devraldığını iddia etse de, bu doğrulanmadı.
Helmand eyaletinin başkenti Lashkar Gah'ta militanlar polis merkezini ele geçirdi.
Binden fazla sivil öldü
Bu arada, Kabil'deki ABD büyükelçiliği, Taliban'ın teslim olan Afgan askerlerini infaz ettiğine dair raporları duyduğunu ve bunun "son derece rahatsız edici olduğunu ve savaş suçu teşkil edebileceğini" söyledi.
BM'ye göre Afganistan'da son bir ayda 1000'den fazla sivil öldürüldü.
Daha bu hafta kuzey eyaletlerinden binlerce insan ülke içinde yerinden oldu ve güvenlik aramak için Kabil'e gitti.
Başkentin eteklerindeki çalılıklarda derme çatma kamplar kurulurken, birçok kişinin de sokaklarda veya terk edilmiş depolarda uyuduğu bildiriliyor.
Taliban'ın evini ateşe vermesinden sonra Kunduz ilinden kaçan 35 yaşındaki bir sokak satıcısı BBC'ye "Ekmek veya çocuğuma ilaç alacak paramız yok" dedi.
İsyana yanıt olarak Almanya hükümeti, Taliban'ın ülkenin kontrolünü tamamen ele geçirmesi halinde Afganistan'a yıllık 500 milyon dolarlık (360 milyon sterlin) mali desteğini sona erdirmekle tehdit etti.
Almanya, sığınma başvuruları başarısız olan Afgan vatandaşlarının zorunlu geri dönüşünü de askıya aldı. Fransız hükümeti de aynı politikayı izlediğini söylüyor.
"Tuzağa düştüler"
Çarşamba günü, Cumhurbaşkanı Eşref Ghani, hükümet yanlısı güçleri toplamaya çalışmak için kuzeydeki Mezar-ı Şerif şehrine - geleneksel olarak Taliban karşıtı bir kaleye - uçtu.
Mezar-ı Şerif, Özbekistan ve Tacikistan sınırlarına yakın bir yerde bulunuyor ve kaybı, kuzey Afganistan üzerindeki hükümet kontrolünün tamamen çöküşüne işaret edecek.
Cumhurbaşkanı Ghani, Mezar-ı Şerif'te etnik Özbek savaş ağası Abdul Rashid Dostum ve önde gelen etnik Tacik lider Atta Mohammad Noor ile şehri savunma konusunda kriz görüşmeleri yaptı.
Kıdemli bir komutan olan Dostum, "Taliban birkaç kez kuzeye geldi ama her zaman tuzağa düştüler" dedi.
(PT)