Fotoğraf: AA/Arşiv
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle İstanbul’da Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı Takviye Hazır Kuvvet Müdürlüğü kurulması kararını Meclis’e taşıdı.
Tanrıkulu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yanıtlaması talebiyle verdiği önergede, “Takviye Hazır Kuvvet Müdürlüğünün kuruluş amacı nedir? Çevik Kuvvet'in kuruluş amacı ve çalışma alanından hangi yönler ile ayrılmaktadır?” dedi.
Tanrıkulu'nun, Soylu’ya soruları şöyle:
*İstanbul İlinde Emniyet Genel Müdürlüğünün doğrudan merkeze bağlı taşra teşkilatı olarak Takviye Hazır Kuvvet Müdürlüğü kurulması ihtiyacı hangi önlem hazırlıkları kapsamında hasıl olmuştur?
*Takviye Hazır Kuvvet Müdürlüğüne bağlı toplam kaç polis görevlendirilmiştir? İllere göre dağılımı nasıldır?
*Görevlendirilecek olan personeller hangi uzmanlık alanlarından seçilmiştir ya da seçilecektir?
*Takviye Hazır Kuvvet Müdürlüğü tarafından Cumhurbaşkanı ve devlet büyüklerinin programları başta olmak üzere mitingler ve ihtiyaç duyulması halinde spor müsabakalarında görevlendirilme yapacağı iddiası doğru mudur?
*Takviye Hazır Kuvvet Müdürlüğünün AKP Hükümetine muhalif görüşte olan vatandaşları ve siyasetçileri takip edebilme yetkisinin bulunduğu iddiaları doğru mudur?
*Anılan tüm iddialar ile ilgili kamuoyuna açıklama yapılacak mıdır?
Ne olmuştu?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 20 Ağustos'ta imzaladığı 2844 sayılı kararda “İstanbul ilinde Emniyet Genel Müdürlüğü'nün doğrudan merkeze bağlı taşra teşkilatı olarak Takviye Hazır Kuvvet Müdürlüğü kurulmasına karar verilmiştir” ifadeleri yer almıştı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise Ankara'nın ardından İstanbul'da da kurulan Takviye Hazır Kuvvet Müdürlüğü hakkında "Zaman kaybı ve maliyeti de ortadan kaldırıyoruz ve tasarruf sağlıyoruz. Emniyet'e bağlı, hızlı harekete geçme kapasitesi olan mobil bir çevik kuvvetten söz ediyoruz” demişti. (RT)