Polisin sert müdahalesi sırasında yaralananlar oldu, göstericilerin bazıları da sıkılan gaz nedeniyle baygınlık geçirdi. Cop ve biber gazı kullanan polis 34 kişiyi gözaltına alındı. Polis gözaltına aldığı eylemcileri götürdüğü otobüste de dövmeye devam etti.
Anadolu Ajansı, geçtiği haberlerde, İstanbul Valisi Muammer Güler'e dayandırarak basın açıklaması için "izinsiz gösteri" ifadesini kullandı.
1 Mayıs'larda katledilenler anıldı
Taksim'deki 1 Mayıs kutlamaları, 1Mayıs'larda katledilenler için yapılan anmayla başladı.
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Birinci Bölge Temsilciliği önünde toplanan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Türk-İş üyesi işçi ve sendikacılarla, çeşitli sivil toplum örgütü temsilcileri, buradan Kazancı yokuşuna yürüdü.
Burada grup adına bir açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, 1 Mayıs'ın, işçilerin birlik, mücadele ve dayanışma günü olduğunu belirterek, tüm emekçi sınıfının ve emekten yana olan herkesin bayramını kutladı.
2007 1 Mayısını Taksim'de kutlamak istiyoruz
Çelebi, "Kazanılmış haklarımız tek tek elimizden alınıyor. İşçi sınıfı daha çok ortak mücadele etmek zorunda" dedi.
1977'de 37 kişinin yaşamını yitirdiğini belirten Çelebi hala sorumluların ortaya çıkarılmadığın hatırlattı. Çelebi, "Önümüzdeki sene 2007 1 Mayıs'ında 77 1 Mayıs'ının 30. yıldönümünde Taksim'de 1 Mayıs'ı kutlamak istediğimizi buradan duyuruyoruz" diye konuştu.
Türkiye'de 1 Mayısın hala tatil günü ilan edilmemesini eleştiren Çelebi, Sosyal Güvenlik Yasası çıkarılmış olmasına karşın, yarın Cumhurbaşkanı ile görüşme yaparak yasanın veto edilmesini isteyeceklerini ve bu yasaya karşı mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.
Çelebi'nin konuşmasının ardından gruptakiler, Kazancı Yokuşu'na karanfiller bıraktılar.
Daha sonra Taksim Cumhuriyet Anıtı önüne gelen grup adına, DİSK Genel Başkanı Çelebi, Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, KESK Genel Sekreteri Abdurrahman Daşdemir ve Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, kırmızı karanfil üzerine beyaz karanfille "1 Mayıs" yazılı çelengi bıraktılar.
Trabzon'da "Yaşasın halkların kardeşliği" demek yasak
Radikal Gazetesi'nden İsmail Saymaz'ın haberine göre, Trabzon Valiliği, 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamasında, aralarında "Yaşasın halkların kardeşliği", "Savaşa geçit vermeyeceğiz" ve "Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği" ve "Diyarbakır seninleyiz" sloganlarının bulunduğu 39 pankart ve sloganı yasakladı.
Trabzon Valiliği, İl Emniyet Müdürlüğü'nün talebi üzerine, Atatürk Alanı'nda yapılacak 1 Mayıs İşçi Bayramı etkinliğinde, atılacak slogan ve açılacak pankartlarla ilgili 28 Nisan'da bir 'yasak genelgesi' yayınladı. Genelgede dokuz Kürtçe slogan da yasaklandı. Valiliğin "yasaklar" listesi şöyle:
* Çocuk katilleri yargılansın
* Devlet terörüne son
* Tecrit savaştır, savaşa hayır
* Diyarbakır halkı yalnız değildir
* Katil devlet hesap verecek
* Çocuklar yaşasın, katiller yargılansın
* Şemdinli'de adalet, Kürt sorununda çözüm, Ortadoğu'da barış
* Hükümet silah başına değil, masa başına
* Anaların öfkesi katilleri boğacak
* Tek ses,tek yumruk, Dev-Lis geliyor
* Bilimsel, anadilde, demokratik eğitim istiyoruz
* Paşa paşa yargılanacaksınız
* Gizli savaş örgütleri dağıtılsın
* Direnen halklar yalnız değildir
Mersin'de toplatma
Bu arada, Sosyalist Demokrasi Partisi'nin (SDP) de 1 Mayıs İşçi Bayramı kapsamında dağıttığı, katılıma çağrı bildirisi, Mersin 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nin 24 Nisan tarihli kararı ile toplatıldı.
Mahkemece 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun 81 /a-b maddeleri uyarınca, "Türkiye'de, dini kültür veya mezhep veya ırk ve dil farklılığına dayanan azınlıklar bulunduğunu ileri sürdüğü ve azınlıklar yaratarak millet bütünlüğünü bozduğu" belirtilen bildirinin ilgili bölümü şöyle:
"SDP, sizi, hangi görüşten olursanız olun, hangi dine inanırsanız inanın, ister Türk, ister Kürt, ister Çerkes, ister Arap, ister Rum, ister Ermeni olun bütün işçi, emekçi ve ezilenleri 1 Mayıs gösterilerine çağırıyor." (KÖ/TK)