Beyoğlu, Taksim Meydanı’nda Çanakkale Savaşı’nın 103. yıl dönümü dolayısıyla fotoğraf sergisi açıldı.
Beyoğlu Belediyesi tarafından hazırlanan ''Fotoğraflarla Çanakkale Zaferi'' sergisi yaklaşık bir ay boyunca görülebilecek.
Sergide, Mustafa Kemal Atatürk'ün de fotoğraflarının yer aldığı 40 eser yer alıyor.
Arkadaki harabe bina Atatürk Kültür Merkezi
Arkada harabe halinde görünen bina ise Atatürk Kültür Merkezi. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin yürütmeyi durdurma talebiyle açtığı dava sürmesine rağmen yıkımına devam ediliyor.
7 Kasım 1971’de dönemin Kültür Bakanı Talât Sait Halman, onarım halindeki binayı gezerken, 1973 yılı Cumhuriyet Bayramı’nda yeniden açılacağını belirterek Kültür Sarayı adını taşıyan bu binanın adının artık Atatürk Kültür Merkezi olacağını şu sözlerle açıklamıştı:
“Cumhuriyet devrinde saray kurulmaz; bu, imparatorluk devrindeydi. Bu bakımdan binaya ‘Atatürk Kültür Merkezi’ adı verilmiştir.”
Seyit Onbaşı'nın hikayesi
Fotoğrafta görülen isim ise Seyit Onbaşı. Sergide kendisinden “18 Mart 1915’teki Çanakkale Boğazı Muhaberesi sırasında, tabyada görev yaptığı 240/35 mm’lik topu ateşleyebilmek için arkadaşlarıyla bu topun 140, 190, 215 kg ağırlığındaki mermilerini sırtlayıp kaldırarak ateşin devamını sağlayan kişi” olarak bahsediliyor.
Seyit Onbaşı’nın Niğdeli Ali’nin yardımıyla taşıdığı merminin hikayesi burada. Söz konusu fotoğraf ise olayın yaşanmasının ardından tahtadan yapılış maket mermiyle çekildi.
TIKLAYIN - Koca Seyit'in Öyküsü
Çanakkale Savaşı ile ilgili yaygın ve hatalı inanışlar
Çanakkale Savaşı, Osmanlı Devleti'nin Alman İmparatorluğu ile birlikte içinde yer aldığı İttifak Devletleri’nin, İtilaf Devletleri'ne karşı savaştığı I. Dünya Savaşının bir parçasıdır.
Çanakkale Savaşı’nda Osmanlı ordusundan 250 bin askerin hayatını kaybettiği yönünde yaygın bir inanış vardır. Ancak bu hiçbir kayıt ya da kaynakta bulunmayan bir inanıştır.
TIKLAYIN - Çanakkale Savaşı İle İlgili Birkaç Yaygın ve Hatalı İnanış
Bilinen tüm resmi kaynaklarda bu sayı her iki taraftan 120 bin askerin hayatını kaybettiği şeklindedir.
İttifak Devletleri’nin Gelibolu savunmasını yöneten Alman General Otto Uman Von Sanders'tir. Sanders, Alman Devleti ile yapılan anlaşmaya göre Osmanlı Ordusunda Mareşal rütbesiyle görev yapmıştır.
Mustafa Kemal, Yarbay rütbesiyle 19. Tümen'e komuta etmiş, ayrıca Anafartalar bölgesinde komutanlık yapmış ve önemli muharebeler kazanmıştır.
18 Mart Çanakkale Savaşı’nın başladığı gün değil; tam tersine 18 Mart savaşın ne başladığı ne de bittiği tarihtir. 28 Ocak 1914'te İngiliz Savaş Konseyi'nin onayıyla saldırı kararı alınmış, 19 Şubat'ta denizden ilk bombardıman başlamıştır.
18 Mart bir gün süren ve yarımadayı koruyan Osmanlı ordusunun, savaşa giren 18 geminin 3'ünü imha edip, toplam 6’sını savaş dışı bıraktığı saldırının tarihidir.
Savaşın bitişi ise bu tarihlerden aylarca sonradır. General Ian Hamilton'un 14 Ekim 1914'te görevden alınmasını takiben gelişen süreç, 3 Ocak 1915 günü alınan çekilme kararıyla noktalanmıştır.
Gelibolu'ya çıkan İtilaf güçlerinin sonuncusu da 9 Ocak sabaha karşı savaş alanından çekilmiştir. (TP)
* Fotoğraflar: Nadire Mater