78'liler Girişimi, 1 Mayıs 1977 yılında Taksim'de hayatını kaybeden 35 kişiyi andı. Kazancı Yokuşu'nda bir araya gelen grup, basın açıklaması yaptı. Ölenlerin anısına saygı duruşunda bulunan grup, Kazancı Yokuşu başına karanfiller bıraktı.
Emekçi Hareket Partisi (EHP) ve Sosyalist Parti'nin (SP) de katıldığı basın açıklamasında, "1 Mayıs 1977 katliamını düzenleyenlerin peşindeyiz", "1 Mayıs 1977 Katliamını Araştırma ve Adalet Komisyonu kurulsun" yazılı pankartlar ile ölenlerin fotoğraflarını taşıyan grup, ölenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.
"1 Mayıs katliamının sorumlularının açığa çıkarılmasını" isteyen 78liler Girişiminin diğer talepleri arasında Taksim Meydanının adının 1 Mayıs Meydanı olarak değiştirilmesi, 1 Mayıs 1977 Katliamında kaybettikleri anısına Kazancı Yokuşunda bir anıt/heykel dikilmesi ve TBMM bünyesinde 1 Mayıs 1977 Katliamını Araştırma ve Adalet Komisyonu kurulması var.
"500 bin insana uzun namlulu silahlarla ateş edildi"
Grup adına bir basın açıklaması yapan Yunus Bircan, "Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde örgütlenen darbenin başarıya ulaşması için şok bir toplumsal siyasal ortama ihtiyaç duyulmasını", 1 Mayıs katliamının gerekçesi olarak açıkladı.
Bircan, "Bizzat bu devletin savcısının itiraf ettiği, 'Yurt ve insanlık düşmanı karanlık güçler' in kimler olduğunu gençliğimizin katillerini, 12 Eylüle giden yolu cesetlerimizle döşeyenleri arıyoruz" diye konuştu.
"Şehitlerimizin anısı mücadelemizde yaşayacak"
EHP Genel Sekreteri Gün Çağ Aydın ise "Bu meydan devrimcilerin mücadelesi ile kazanılmıştır" dedi:
34 yıl önce ne olmuştu?
1 Mayıs 1977'de Taksim meydanında toplanan yaklaşık 500 bin işçisi, emekçisi, genci, kadını silahlı bombalı saldırıya uğradı.
Intercontinental otelinin (bugünkü Marmara) üst katlarından, Sular idaresinden ve beyaz bir Renault taksiden alanda toplananlara uzun namlulu silahlarla ateş açıldı.
Taksim-Kazancı yokuşunda sekizi kadın, 35 kişi öldü, 126 kişi yaralandı. (BB)