Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenecek 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü anma etkinlikleri, 11 Temmuz Salı günü başladı. Anma boyunca "demokrasi nöbeti" tutuluyor. Etkinlik, 15 Temmuz’u 16 Temmuz’a bağlayan gece Recep Tayyip Erdoğan’ın yapacağı konuşmayla bitecek.
Konuşma Meclis’in bombalandığı 02.32’de yapılacak. 04.50’de Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda 15 Temmuz Şehitler Abidesi’nin açılışıyla anma programı sona erecek. 81 ilde bir günlük demokrasi nöbeti tutulacak.
Erdoğan: Nöbet uzayabilir
Erdoğan bugün Cumhurbaşkanlığında yapılan 15 Temmuz Şehitleri Anma Programı'nda açıklanan resmi programı uzattı. Erdoğan programı 16 temmuz 24.00'a kadar uzattığını söyledi ama daha da uzayabileceğini belirtti:
"Türkiye genelindeki demokrasi nöbetleri 16 Temmuz Pazar günü saat 24.00'e kadar devam edecek. Şu anda burada 15 Temmuz'u 16 Temmuz'a bağlayan gece yarısı 00.13'te okunan selalarla başlayıp, 16 Temmuz'u 17'sine bağlayan gece yarısına kadar sürecek demokrasi nöbetlerini resmen ilan etmiş oluyorum. Her ne kadar 24.00 desem de bu uzayabilir."
Türkiye genelinde düzenlenecek anma etkinliklerinin İstanbul’daki adreslerinden biri de Taksim Meydanı.
Anma etkinlikleri kapsamında meydanda “15 Temmuz Destanı” adıyla sergi açıldı. Serginin Harbiye ve İstiklal tarafından girişlerine yerleştirilen dev ekranlarda 15 Temmuz gecesi çekilen fotoğraflar gösteriliyor.
Görevlilerin verdiği bilgiye göre, 15 Temmuz gecesi bu ekranlardan, darbe girişiminin yaşandığı geceden sonra adı 15 Temmuz Şehitler Köprüsü olarak değiştirilen birinci köprüden, canlı yayın yapılacak.
Serginin girişindeyse darbe girişimi gecesinde öldürülen asker Ömer Halisdemir’in heykeli ve önünde insanların 15 Temmuz gecesi anılarını anlatmaları için konulan bir anı defteri var. Halisdemir’in arkasına yerleştirilen büyük panoda ise darbe girişimi gecesinde hayatını kaybedenlerin isimleri yer alıyor.
Meydandan geçenler Halisdemir’in heykeliyle fotoğraf çektiriyor.
Yabancı turistler de Halisdemir’in heykeline ilgi gösterenler arasında.
“15 Temmuz Destanı” sergisi her gün 13.00’da açılıyor ve gece 24.00’a kadar açık kalıyor. Serginin içerisinde ressamlar ile çizdikleri 15 Temmuz temalı resimler, kahve, dondurma satan tezgahlar ve sahne bulunuyor.
Akşam 20.00’da sahnede müzik ve şiir dinletileri başlıyor. Eş zamanlı olarak serginin yanına açılan dört çadırda halka sucuk ekmek dağıtımı yapılıyor.
Canlı yayın araçlarının beklediği meydandaki binalardan ve billboardlardan da “Şehitlerimize ve Gazilerimize Saygıyla” yazan fotoğraflı veya fotoğrafsız posterler asılmış. Sağ köşesinde "Cumhurbaşkanlığı Himayesinde" yapıldığı yazan afişler, yayınlanmaya başlandığı 11 Temmuz gününden itibaren tartışma konusu olmuştu. Kimi çevreler "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin itibarını zedelediği" gerekçesiyle eleştiriyor. Kimi çevrelerdeyse kullanılan afişlerin başka fotoğraf ve afiş çalışmalarından çalınması konusunda eleştiriler yapılıyor..
Ayrıca İstiklal Caddesi boyunca ilerlerken bazı kafeler ve restoranların önünde de 15 Temmuz temalı afişler görmek mümkün; afişlerde "En büyük güç milli iradedir" sloganı bulunuyor. (TP/HK)