* Fotoğraflar: Tuğçe Yılmaz / bianet.
İstanbul Taksim Eğitim Araştırma Hastanesi (EAH) çalışanları bugün hastane önünde, riskli olduğu tespit edilen Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nin Taksim EAH binasına taşınmak istenmesine dair basın açıklaması düzenledi.
Taksim EAH çalışanı sağlıkçılar, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nin yaklaşık 10 yıl önce hasarlı olduğunun tespit edildiğine; fakat söz konusu binanın güçlendirme ve onarım çalışmalarına ancak 6 Şubat depremlerinden sonra başlandığını vurguladı.
Sağlık çalışanları, kendilerinin "taşınma" konusunda bilgilendirilmediklerini ve bu karar uygulamaya geçilirse hem kendilerinin hem de Cerrahpaşa'daki sağlık çalışanlarının mağdur olacağını söyledi.
Taksim EAH çalışanlarının basın açıklamasına İstanbul Tabip Odası (İTO), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Sağlık-Sen, Anadolu Sağlık-Sen, Dev-Sağlık İş, Sahim-Sen, Cihangir Güzelleştirme Derneği ve Beyoğlu'nda yaşayan yurttaşlar destek verdi.
Açıklamada "Kadromuz Taksim'de, işimiz burada", "Taksim İlkyardım göçebe değildir" ve "Ne Cerrahpaşa mağdur edilsin ne Taksim İlkyardım" sloganları atıldı.
Tepeden inme karar
Açıklamadan önce konuşan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Saffet Ercan, Beylikdüzü ve Samatya'daki hastanelerde de aynı "taşınma" kararının olduğunu ve bu kararların sağlık çalışanlarını sosyal çevrelerinden de kopardığını söyledi.
Ercan "Burada tepeden inme bir karar var. Taksim İlkyardım gibi oradan oraya sürekli göçertilen bir hastane söz konusuyken üstelik, daha da titiz davranmak gerekiyor. Bu koşullarda ne Cerrahpaşa'dan gelenler mutlu olur ne de buradaki arkadaşlarımız," dedi.
Ercan'dan sonra söz alan SES MYK Üyesi Eylem Kaya Eroğlu ise 14 Mart gününün Tıp Bayramı olarak kutlanması gerekirken bir mücadele haftasına dönüştüğünü söyledi.
Tıp Bayramı değil, mücadele haftası
Eroğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Burası bizim yaşam alanımız. Kimimiz burada mesleğe ilk adımını attı. Bizi yok sayanlara inat buradayız ve haklı bir şekilde isyan ediyoruz. Biz sağlık çalışanları yok sayılmaktan bıktık. En ufak bir iş yeri değişikliğinde bile fikrimiz sorulmuyor. Ancak biz varız ve bizimle ilgili aldığınız kararların hepsini bize sormak zorundasınız.
"Şehir planlamacılarının, yerel yönetimlerin, ortak aklın kararları alınarak; hepimize danışmanız gerekiyor. Pandemide cilası dökülen, depremde enkaz altında kalan sağlık sistemini hep birlikte yeniden kuracağız."
Belirsizlik
Eroğlu'ndan sonra Dev-Sağlık İş, Sağlık-Sen ve Cihangir Güzelleştirme Derneği temsilcileri söz aldı. Konuşmaların ardından SES İş Yeri Temsilcisi Muhsin Uysal'ın okuduğu basın açıklamasından satır başları şöyle:
"6 Şubat'ta ülkemizi yasa boğan deprem felaketi üzerinden bir buçuk ay geçti ve İstanbul'da başta kamu hastaneleri olmak üzere olası deprem ihtimaline karşı bir dizi önlemler alınmaya başlandı. Bu önlemler kapsamında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın basına yaptığı açıklama ile hastaneler arası birleştirme ve taşınmaların olacağını öğrenmemizle birlikte bu kapsamda adı geçen hastanelerde çalışan sağlık emekçileri olarak hepimizde 'Yarın ne olacak, acaba ben de gönderilir miyim?' kaygısı başladı.
"Bakan yaptığı açıklamada Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin çeşitli hastanelere bazı bölümlerinin de hastanemizde hizmete devam edeceğini ifade ederek sözünü ortaya koymuş, devamını getirmediği gibi, muğlakta bıraktığı onca sorunun cevabını henüz kamuoyuyla paylaşmamıştır.
Taksim İlkyardım'ın önemi
"Hepimizin bildiği üzere son 10 yıldır olası bir depreme dayanıksız olduğu bilinen çok sayıda hastane bugüne kadar hiçbir önlem alınmayıp, yaşadığımız deprem felaketi ile apar topar oldukça karmaşık bir taşınma, birleştirme sürecine girmiş olması ve bu sürecin karar vericilerinin konuya dair net bir açıklama yapmamış olmaları bu hastanelerde çalışan bizleri olduğu kadar bu hastanelerden hizmet alan hastalarımızı da oldukça endişelendirmiştir.
"Taksim Eğitim Araştırma hastanesi, nam-ı diğer Taksim İlkyardım'ın, bölge halkı için önemi tartışmasızdır. Taksim İlkyardım bu bölgenin önemli ölçüde sağlık ihtiyacını karşılamakta olup Etfal Hastanesi'nin taşınması ile de acil ve poliklinik ihtiyacı basta olmak olmak üzere duyulan ihtiyaç ve önemi iki kat artmıştır.
Seferber olmaya hazırız
"2013 yılında buranın yıkımı esnasında geri gelmek için nasıl seferber olmuş isek, bugün de gitmemek için bütün sağlık emekçileri olarak seferber olmaya hazırız.
"Bizler Cerrahpaşa Tıp Fakültesi yenilenirken ne orada hizmet veren sağlık emekçisi arkadaşlarımızın ne de bizim mağdur edilmesini istemiyoruz. Sonuç olarak biz Taksim İlkyardım sağlık emekçileri olarak diyoruz ki;
- Hastanemiz ile ilgili alınan bu kararlar tekrar gözden geçirilsin,
- Yeni bir karar alınırken her iki hastanenin mevcut yöneticileri ile ortak toplantılar yapılsın karşılıklı protokoller oluşturulsun,
- Hastaneler yıkılıp yeniden inşa edilirken öncelikli yaklaşım yerinde yenilenme üzerine planlansın,
- Alınan karar her ne olursa çalışanların fikri alınarak ortaklaştırılsın,
- Alınan bütün kararlar kamuoyu ile paylaşılarak bilgi kirliliği önlensin. Bizler yeniden başka bir hastaneye taşınmak istemiyoruz.
(TY)