Taksim Plaformu, Taksim için uluslararası mimarlık yarışması düzenlenmesini istiyor.
Taksim'de Yayalaştırma Projesi kapsamında trafiği yeraltına indiren dalış tünelinin inşaatı devam ediyor. Yüz yıllık ağaçların yer aldığı Taksim Gezi Parkı'na Topçu Kışlası'nın inşasını öngören proje ise henüz kuruldan onaylanmadı.
Taksim Platformu, henüz vakit varken İstanbul'un en önemli kamusal alanı olan Taksim'i bir bütün olarak kapsayacak uluslararası mimarlık yarışması düzenlenmesini istiyor.
Yarışmanın bu kamusal alanın kullanımı için yeni fikirlerin ortaya çıkmasını sağlayacağını, aynı zamanda da kentin içindeki bu devasa kamusal alandaki yönetim işlevlerinin daha başarılı bir şekilde tanımlanmasına yol açacağını belirtiyor.
Platform, projelerin yalnızca uygulama üzerinden tartışılmasını sorunlu buluyor. Uzmanların ve uzmanlık kurumlarının planlama, kurgulama aşamasında sürece katılmalarının zorunlu olduğunu ifade ediyor.
Halil Onur'un projesini kim seçti?
Hatırlanacağı gibi İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından atanmış bir yönetici olan mimar Halil Onur, bir röportajda Taksim'deki düzenleme için "Yarışma yapılmasını teklif ettim ama Büyükşehir ihale usulünü tercih etti. Onlar önerdi, ihaleye girdim ve projem kazandı" demişti.
Platform soruyor?
* Bu yarışma ne zaman, nasıl açılmış ve nerede ilan edilmiş?
* Kazanan projeyi hangi üyelerden oluşan seçici kurul değerlendirmiş?
* Diğer (kazanamayan) projeler neler ve mimarları kimler?
* Henüz ortaya çıkmamış olan bir fikir ürünü, bir proje bir ihaleyi nasıl kazanabilir? İhale ile tamamlanmış bir proje uygulanmak, inşa edilmek üzere ihale edilebilir. İhale kapalı uçlu bir süreçtir; farklı proje seçeneklerini, tekliflerini içeren bir yöntem değildir.
Platform, bu soru işaretleri eşliğinde, bu çaptaki projeler için mutlaka geniş katılımlı yarışma düzenlenmesini, zaman olmadığı takdirde deneyimli, hakem rolü oynayacak kişi ve kuruluşlar aracılığıyla seçilecek proje alternatiflerinin tartışılıp geliştirilebileceğini belirtti.
Projede ne var?
Topçu Kışlası projesinde, yeni yapılacak kışlanın yüksekliği 5 katlı, kulelerin yüksekliği ise 10 katlı bir apartmana denk geliyor. Projede kışlanın ortasında buz pisti görülüyor. Projeye göre binanın bazı bölümlerinde üç, bazı bölümlerinde ise iki bodrum var: üç bodrum kat olan yerde bir kat otopark olarak tasarlanmış. Zemin artı bir kat olarak da tasarlanan ana binaların çatı yüksekliği 15 metre 40 cm. Dört köşedeki kulelerin yüksekliği ise 27 metre 95 cm. Kışla, Gezi Parkı'nı çepeçevre kaplayacak. Zemin katta 10'dan fazla dükkân "kafeterya", beş dükkân "kitap satış" bir dükkân da "sanat galerisi" olarak belirlenmiş. Üst kat ise "Müze/sergi" alanı görünüyor. (NV)