Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi cuma günü (13 Eylül) acil servisi dahil tamamen kapanacak. Hastane Gaziosmanpaşa Karayolları Mahallesi’nde inşa edilen Gaziosmanpaşa yerleşkesine taşınacak.
Yıllardır hastanede çalışan Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) üyesi çalışanlar, hastane bahçesinde yaptıkları açıklamada, Taksim'in hastaneye ihtiyacı olduğunu belirterek bu bölgenin mutlaka hastane olarak kalması gerektiğini belirtti.
Halk hastane istiyor
Hasta yakınları da yürüme mesafesinde geldikleri hastanenin Gaziosmanpaşa'ya taşınacak olmasına tepkili. Buranın hastane değil de AVM ya da otel yapılmasından endişeli.
Bağımsız milletvekili Levent Tüzel de burada yaşayan yurttaşlara sorulmadan hastanenin taşınmasının kabul edilemez olduğunu belirterek Sağlık Bakanlığı'na hastane yerine AVM yapılıp yapılmayacağını sorduklarını ancak henüz yanıt alamadıklarını belirtti.
KHBK: AVM iddiası doğru değil
Beyoğlu Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği'nden yapılan açıklamada, eski bina yerine AVM yapılacağı iddialarının gerçeği yansıtmadığı belirtilerek Taksim'deki eski binanın yıkılarak, mevcut yerinde 200 yataklı, 64 poliklinik odalı, 43 yoğun bakım yataklı ve 44 bin 950 metrekare alana yeni bir hastane binası yapılması planlandığı belirtildi. Sağlık Bakanlığı'nca hazırlanan farklı projelerin Anıtlar Kurulu'na gönderildiği eklendi.
"Hastalar mağdur olacak"
SES adına yapılan açıklamayı okuyan Ferda Çakır, ne zaman yıkılacağı bile belli olmayan, yapılan projelerin sürekli reddedildiği, yıkılınca akıbetinin meçhul olduğu hastane hizmete kapatılınca insanların mağdur olacağı belirtildi.
Zaten işyükü ve yoğunluğu oldukça fazla olan Şişli Etfal ve Okmeydanı gibi hastanelere yönlendirilecek olan hastaların bu süreçten zarar göreceği ifade edildi.
Çakır, Taksim Hastanesi fiziki koşulları yetersizliği ve depreme dayanıksızlığı nedeniyle kapatılmak zorunda kalınsa bile, aynı lokalizasyonda Gümüşsuyu Asker Hastanesinde hizmet vermeye devam etmesini talep etti.
Daha sonra da modern, acil birimi daha güçlendirilmiş olarak Taksim Hastanesi'nin hizmet vermeye devam etmesi istendi.
Açıklamaya göre, günde 2,5-3 milyon kişinin ziyaret ettiği Taksim ve bölgesinde yer alan hastanenin yatak kapasitesi 250, Günlük Acil Başvurusu 400-500, Poliklinik Muayene sayısı ise 2000-3000 kişi.
Sıkça rastlanan vakalar ilk 15-20 dakikada müdahale edilmesi gereken kanamalı ve kalp krizi gibi çok acil vakalar. Çalışanların yaklaşık yüzde 60'ı hastaneye 10-15 dakika yürüme veya vasıta ile gelme mesafesinde ikamet ediyor.
Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Sıraselviler caddesindeki Taksim Hastanesi'nin eski binaları yıkılarak 1969 yılında hizmete girdi. Eski hastane binası I.Dünya savaşından evvel katolik papazların sörler evi ile kimsesizlere ve bakıma muhtaç olanlara bir bakım evi olarak kullanıldı. (NV)