Uzun süredir tartışılan Taksim’e cami projesine İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulundan onay çıkmasının ardından bugün şantiye kuruldu.
Cami inşaatı için tarihi Maksem'in hemen arkasında yer alan bin 482 metrekarelik boş alanın Talimhane'ye bakan tarafına konteynerler konuldu ve etrafı tahta plakalarla çevrildi.
Taksim Sular İdaresinin hemen arkasına yapılması planlanan caminin mimarlarının Şefik Birkiye ve Selim Dalaman’ın olması planlanıyor.
Cami projesi bin 482 metrekarelik bir alanda hayata geçirilecek. Caminin taban oturumu 900 metre olarak projelendirildi. Taksim Camii için planlanan zemin üstü bina yüksekliği 20,70 metre, kubbe yüksekliği 9,6 metre, toplam mahya yüksekliği ise 30,3 metre. Planlanan yüksekliğin, cami alanına yakın iki kilisenin yüksekliğine denk olacak.
Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait arsa üzerine yapılması planlanan caminin üç kat altına 180 araçlık otopark ve konferans salonu yapılması da planlanıyor. Alanda bulunan dükkânlar tahliye edilecek.
Hukuki süreç
Taksim’de cami yapımı 70’li yıllara kadar uzanan bir süreç. Birçok mahkeme kararı var.
Son olarak 2011'de Belediye'nin hazırladığı 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama planı ile dayanağı 1/5000 Nazım İmar Planı'nı yürürlüğe girdi.
Ancak Beyoğlu Semt Dernekleri Platformu, bu imar planlarının kendilerine sorulmadan hazırlandığını belirterek iptali için dava açtı.
İstanbul 10. İdare Mahkemesi, imar planlarını tarihi kenti koruyamadığı, bütünsel olmadığı, şehircilik planları ile plan yapım yönetim ve tekniklerine uygun olmadığı gerekçesiyle iptal etti.
Ancak Danıştay 6. Dairesi, Temmuz 2015’te İstanbul 10. İdare Mahkemesi’nin kararını bozdu. Uzmanların pek çok yönden örnek karar olarak gösterdiği kararı Danıştay bilimsel bulmadı, soyut olduğunu belirtti. (NV)
Fotoğraf: Bülent Doruk - İstanbul/AA