DİSK, KESK, TMMOB, TTB üyelerinden, uluslararası emek örgütleri temsilcilerinden, sosyalist gruplardan, feministlerden oluşan, sayısı 5 bini aşan grup, 1 Mayıs'ı Taksim meydanında kutladı.
Meydanda yıllar sonra 1 Mayıs marşı çalındı. Kitle 1977 1Mayıs'ında öldürülenler için saygı duruşunda bulundu.
DİSK Başkanı Süleyman Çelebi kitleyi konfederasyon otobüsünün üzerinden "Hoş geldiniz" diye selamladı.
Çelebi 1 Mayıs'ın tatil olmasının emekçilerin yıllar süren mücadelesinin sonucu olduğunu, barışı, demokrasiyi egemen kılana kadar mücadelenin süreceğini söyledi.
KESK Başkanı Sami Evren de işte çıkarmaları, zamları gündeme getirerek hükümeti eleştirdi. 1 Mayıs'ın işçi sınıfının en politik günü olduğunu söyleyen Evren, Kadıköy'de miting yapan TÜRK-İŞ'i de eleştirerek "Kadıköy'deki kardeşlerimiz bizden ayrı tutuldu" diye konuştu.
Tertip komitesi, saat 13:30 sularında kutlamanın sona erdiğini duyurdu.
Konuşmalar sürerken polisler, civardaki sokaklardan meydana ulaşmak ve kutlamaya katılmak isteyenlere gaz attı, cop kullandı. Ancak Kazancı yokuşu tarafından bir grup daha meydana girmeyi başardı.
Polis hâlâ şiddet kullanıyor
13:40 sularında, Sıraselviler caddesinde yaklaşık 300 kişilik çevik kuvvet ekibi, panzerler eşliğinde, insanları Taksim meydanında uzaklaştırmak için basınçlı su sıktı. Polis Cihangir'de Firuzağa kahvesinde çay içenleri yerlerinden kaldırmaya çalıştı. Daha sonra geri çekildi.
Osmanbey'den Taksim'e uzun yürüyüş
Meydana ilerleyen grup Elmadağ'da Divan Oteli hizasında, uzun süre, çevredeki grupların, özellikle Kasımpaşa yönünden gelen grubun katılımını bekledi.
Polisin çevredeki grupların katılımını engellemek için kullandığı yüksek miktarda gazdan ana grup da etkilendi. Buna rağmen ana gruba katılımlar oldu.
Daha önce Harbiye'de, çevredeki grupların bazıları da polisin engellemek için gaz kullanmasına karşın, ana gruba katılabildi. Bu noktada DTP Milletvekilleri Sebahat Tuncel ve Aysel Tuğluk da ana gruba katıldı.
"Gaz rezaletine son verin"
DİSK Başkanı Süleyman Çelebi "Bu arkadaşlarımızı gruba alsalar sorun olmayacak. Gaz sıkmamalılar, yabancı konuklarımız var" derken, TTB Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy "Emniyet'ten rica ediyorum, bu gaz rezaletine son versinler" diye konuştu. KESK Başkanı Sami Evren "Vali sözünde durmadı. Gaz kullanmayacağız demişti. Sokak aralarında gaz atıyorlar" dedi.
Grup saat 9:30 sularında "Taksim işçilere kapatılamaz" sloganlarıyla Osmanbey'deki toplanma noktasına ulaştı. CHP ve DTP milletvekilleri de gruba katıldı.
Sendikalar ve sosyalist gruplar, ancak çevredeki gruplar da ana gruba katıldıktan sonra Taksim'e doğru hareket etme eğiliminde. Tertip komitesi "Çevredeki bütün arkadaşlarımız katılmadan yürümeyeceğiz" duyurusu yaptı.
KESK, özellikle çevrede bulunan ama polisin engellediği Eğitim-Sen grubunun katılımında ısrar etti. NTV'nin haberine göre bir polis amiri astlarından Eğitim-Sen grubunu bulup ana gruba katılmasını sağlamalarını istedi.
Polis bu gruba çevreden katılıma izin vermemek için şiddet kullanıyor. Harbiye'de polisin copladığı Eğitim-Sen üyesi bir kadın bayıldı.
NTV'nin canlı yayınına telefonla katılan Vali Muammer Güler polisin gazı "en son çare" olarak kullandığını, birkaç yer dışında kullanmadığını, işçilere müdahale edilmediğini savundu.
Cerrah yuhlandı
İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah Osmanbey'den geçerken yuhlandı; su şişeleri ve bayrak sopaları atıldı. "Katil Cerrah" sesleri duyuldu.
"Engelleyemiyoruz müdürüm"
hürriyet.com.tr'nin haberine göre, bir polis amiri, Cerrah'a "Bence hiç bekletmeden bu grubu Taksim'e götürelim müdürüm. Kenarlardan çok katılım oluyor, engelleyemiyoruz" derken duyuldu.
The Marmara'nın penceresinde 1 Mayıs pankartı
Taksim'deki The Marmara otelinin üst katlarında bir pencereden üzerinde "1 Mayıs 1977'de buradan ateş edenler bulunsun" pankartı açıldı. Daha sonra bu pankart alt pencerelerden çekilerek kaldırıldı.
"Bayramı kutlamak için gelen herkes makul kitledir"
Sabah saatlerinde Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Süleyman Çelebi, İstanbul Valisi'nin 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak için öne sürdüğü "makul sayı"yı tartışmayacaklarını, "kelle hesabı" yapmayacaklarını söyledi. Çelebi "Bugün polisler de bayram yapmalı; kimse şiddete başvurmamalı" diye konuştu.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Başkanı Sami Evren de "1 Mayıs bayramdır. Miting yapmak üzere toplanmıyoruz. Bu bayramı kutlamak için buraya gelen herkes makul kitledir" dedi.
Polisler daha önce toplanma alanına gelenlerden bazılarını göz altına aldı; Kurtuuş caddesinden toplanma alanına ulaşmaya çalışan gençlik örgütlerine gaz bombası attı; basınçlı su sıktı. Caddedeki dükkanlara da gaz sıkıldı. Gazdan etkilenenler arasında istifra edenler var. Bu bölgede polisin kullandığı bilyelerin isabet ettiği bir genç kadın yaralandı. Kurtuluş'ta polis silah da kullandı; havaya ve bir grubun üzerine ateş etti. Burada iki otobüs içinde yaklaşık 40 kişi gözaltına alınmış durumda.
Osmanbey'e bağlanan Ergenekon caddesinde polisler yaklaşık 200 kişilik bir grubu gaz bombaları atarak dağıttı.
Polis Mecidiyeköy'de toplanan bir gruba da dağıtmak üzere müdahale etti. Polisler Şişli Camisi civarında toplananların da ilerlemesini engelliyor. Şişli'deki bir KESK grubuna gaz bombasıyla müdahale edildi.
Cihangir'de toplanan bir gruba da polis müdahale etti.
Toplanma alanının yakınındaki sokaklarda bazı gruplar polise taş attı; Kurtuluş civarında bazı işyerlerinin camlarını kırdı. Polis gaz bombası ve basınçlı suyun yanında taşları göstericilere geri atıyor.
Vali Muammer Güler dün (30 Nisan) "on binlerce kişiye izin vermeyiz" demişti.
Taksim'e ve Taksim'e bağlanan Cumhuriyet caddesine çıkan bütün yollar polis tarafından tutulmuş, metal bariyerlerle kapatılmış durumda. Polis Taksim meydanına ve civarına da yaya girişine izin vermiyor.
Sabah saatlerinde İstiklal Caddesi'ne, Cihangir'e Taksim ve Tarlabaşı üzerinden yaya olarak ulaşmak isteyenler polisle tartışmak zorunda kaldı.
TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ "makul" sayıda Taksim'de
Yaklaşık 200 kişilik TÜRK-İŞ korteji, çelenk bırakmak ve basın açıklaması yapmak için Taksim'e ulaştı. TÜRK-İŞ 1 Mayıs mitinigini Kadıköy'de düzenliyor. TÜRK-İŞ'in ardından HAK-İŞ de yaklaşık 500 kişilik bir grupla Taksim'e geldi. (TK)