"Geçen yılki olayların ardından tacizcilere verilen komik cezalar caydırıcı olmak bir kenara bu yıl tacizci sayısının artmasına neden olur."
Yaşları 20-35 arasında değişen evli/bekar, çocuklu/çocuksuz, sevgilisi olan/olmayan yalnız ya da ailesiyle yaşayan genç kadınlara yılbaşı planlarını sorduk: Yeni yıla Taksim'de kutlama yaparak girmek ister misiniz?
"En güvenlisi ev"
Gazeteci Burçin Belge, yeni yılı "güvenli" evinde geçirecek.
"Sadece yılbaşında değil her zaman Taksim'de ve her yerde sokaklarda rahatça, arkamdaki adım seslerine kulak kabartmadan, etraftaki erkek - kadın nüfus yoğunluğunu hesaplamadan yürüyebilmeyi isterdim. Ancak geçtiğimiz yıl ve önceki yıllarda yaşananları dikkate alarak yılbaşını Taksim'de değil güvenli evimde geçirmeyi tercih edeceğim."
"Toplumsal boşalmaya karşı pijama-terlikli kutlama"
Öğrenci Başak Kocadost'un da planı evinde "pijama-terlik takılmak."
Kocadost evinin Taksim'e yakın olmasına rağmen yeni yılı meydanda kutlamayı tercih etmeme sebebini şöyle açıklıyor.
"Yılbaşında Taksim Meydanı'nda toplumsal boşalma yaşanıyor. Ne tacize ne de bunun parçası olmaya niyetim var. Çeşitli ev partilerine davetli olsam da o evlere ulaşmak için bile kalabalıklar içinde kalmak istemiyorum. Bu nedenle yeni yıla evimde sakin bir şekilde girmeyi planlıyorum."
"Tacizciler bu yıl çoğalacak"
"Taksim'de eğlenmeyi seviyorum ama yılbaşında eğlenmek mümkün değil" diyen sekreter Leyla İşbilir de tacize maruz kalmaktan çekindiği için evinde arkadaşlarıyla birlikte yeni yıla girecek.
"Diğer kadınlara da önerim Taksim'e çıkmamaları. Geçen yılbaşında tacizcilere çok hafif ceza verilmişti. Komik para cezaları bu yıl erkekleri daha da cesaretlendirecek, tacizciler artacaktır."
Grafiker Sevcan Oğuz'un yeni yıla en azından nerede girmeyeceği netleşmiş: Taksim.
"En son milenyum merakıyla 2000'de Taksim'deydim. Beş kadın bir erkektik. Eniştem bizi korumak için çok zorluk çekmişti. Mini etek giymiştim. Tacizkar bir kalabalık o zaman da Taksim'de vardı. Artık taciz ve şiddetten korunmak için yılbaşında burnumu dışarıya uzatmıyorum."
Kadınlar mor iğnelerini çıkardılar
Kadınlar çekiniyor ancak feminist kadınlar şimdiden harekete geçtiler.
Cinsel tacize karşı Mor İğne kampanyası 1989'da ortaya çıkmış ve çok ses getirmişti.
Ancak geçen yılbaşında bir kadının medya ve polisin gözü önünde erkek güruhu tarafından ablukaya alınıp taciz edilmesi üzerine kadınlar mor iğnelerini tekrar çıkardılar.
Tacizcilerse 52 YTL'lik para cezası dışında herhangi bir yaptırıma tabi tutulmamışlardı.
Kadınlar bu akşamdan (29 Aralık) başlayarak 31 Aralık akşamı da dahil olmak üzere Taksim'e çıkıp hem cinsel tacize karşı ses yükseltecek hem de mor iğnelerini satıp "Geceleri de sokakları da meydanları da" talep edecekler.
Belediye kutlamaları iptal etti
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılarda yüzlerce insanın ölmesi nedeniyle Taksim Meydanı’nda düzenlemeyi planladığı yılbaşı kutlamalarını iptal ettiğini açıkladı. (EZÖ)