Taksim Gezi Dükkanları Esnaf ve İşletmecileri, Yayalaştırma Projesi kapsamında Gezi Parkı çay bahçeleri dahil etraftaki dükkanlara tahliye kararı gelmesine tepki gösterdi.
Esnaflar adına basın açıklamasını okuyan Musa Yantır, tarihi doku ve yeşil alanların korunarak Taksim Gezi Parkı'na ve dükkanlara belli standartlar getirilmesi ve Topçu Kışlası projesinden vazgeçilmesi talep etti.
Yantır, "en azı otuz yıllık olan kiracılar işgalci durumuna düşürülerek 'işgalci kiracı' yapıldı" diyor.
Projenin gündeme gelmesinin ardından ortamı kötü göstermek için Taksim Gezi Parkı ve çevresinde her türlü yenileme, bakım çalışmalarının durdurulduğunu belirten Yantır şöyle devam etti:
"Taksim düzenlenmesi sorunu sadece bu dükkanların tahliyesi sorunu değil, Türkiye'nin en önemli meydanının yapılaşmaya açılması ve şehrin sınırlı sayıdaki yeşil alanlarından olan Taksim Gezi Parkı'nın yok edilerek ve Taksim Meydanı'nın tamamen betonlaştırılmak istenerek Istanbul'un tarihi dokusunun bozulması sorunu olduğuna inaniyoruz."
Proje nedir?
Taksim trafiğini yer altına indiren ve Topçu Kışlası'nı yeniden inşasını öngören projede, İBB'nin verdiği ilk bilgilere göre dalış tüneli, Tarlabaşı-Harbiye yönünde 400 metre, Harbiye-Tarlabaşı yönünde 320 metre uzunluğunda olacak.
Altgeçit Tarlabaşı Bulvarı'ndaki mevcut araç otoparkından başlayacak, restitüsyonu yapılacak olan Taksim Topçu Kışlası'nın bitimine kadar devam edecek.
Anıt etrafındaki trafik, otobüsler ve duraklar meydandan kaldırılacak. Tarlabaşı'ndan gelen bir araç kesintisiz şekilde Harbiye, Taşkışla, Dolmabahçe yönüne gidebilecek. Gümüşsuyu ve Sıraselviler ulaşımı, Mete Caddesi üzerinden AKM ve The Marmara Otel önünden yüzeyden sağlanacak. (NV)