Taksim Dayanışması bu sabah internet üzerinden bir açıklama yayınladı. Yapılan açıklamada Gezi Direnişi'ne katılan ve polis şiddetine uğrayan tüm yurttaşları yaşadıkları hak ihlallerini beyan etmeye çağırdı.
14 göz kaybı, 1000'den fazla travma
Açıklama şöyle:
“Gezi Olayları ve sonrasında süre giden polis şiddeti nedeniyle sekiz kişiyi kaybettik, 14 kişinin gözleri artık görmüyor, 1000’den fazla kafa travması yaşandı.”
“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin de açıkça kabul ettiği üzere polis tarafından kullanılan biber vb. göz yaşartıcı kimyasal gazların insan sağlığına açıkça zararlı olması ve kullanılmaması gerekirken binlerce insan sokakta, evinde, işyerinde yoğun gaza maruz kaldı, darp edildi, yaralandı. Binlerce insanın hukuksuz olarak evlerine girilmeye çalışıldı.”
“Rakamlar şu ana kadar görünür hale gelebilmiş, kayıt altına alınmış olanlardan ibaret.”
"Adalete güven zedelendi"
“Biliyoruz ki, yaşanılan bu olaylar neticesinde zarar gören; mağdur olanlar aslında bu rakamlarla sınırlı değil ve failler hala sorumlu tutulmaktan uzak; cezasız. Adalete ve kamuya olan güven zedelenmekte.”
“Yaşanılan hak ihlallerini resen soruşturmuş olmaları ve sorumlularının cezalandırılmaları için kamu davaları açmaları gereken Cumhuriyet Savcılıkları’na neden görevlerini ihmal ettiklerini sorabilmek, hiç bir kural tanımaksızın şiddet uygulayan kolluk görevlilerine ve onlara talimat verenlere ‘Asıl Biz İtham Ediyoruz’ diyebilmek için; Gezi Olayları süresi boyunca kolluk görevlileri tarafından hakları ihlal edilen tüm yurttaşları bu yaşananları beyan etmeye çağırıyoruz.”
Şiddete uğrayan, gözaltına alınan
Taksim Dayanışması, şu hak ihlallerine maruz kalanları çağırdı:
* Kolluk tarafından şiddete uğrayan,
* Biber gazına vb. kimyasal göz yaşartıcılara maruz kalması nedeni ile küçük ya da büyük sağlık sorunu yaşayan,
* Gezi Direnişi’ne katılmış olmaları nedeni ile okullarında/işyerlerinde haklarında işlem yapılan/ceza alan,
* Yaşadığı/çalıştığı kentsel alanda yoğun biber gazı kullanımından dolaylı olarak etkilenen,
* Gözaltına alınan,
* Gözaltında başta çıplak arama, tuvalete çıkarmama, kişisel verilerin rıza dışında kaydedilmesi olmak üzere kötü muameleye maruz kalan,
* Gözaltı işlemi yapılması mümkün olmayan mekânlarda hukuka aykırı biçimde tutularak özgürlükleri kısıtlanan,
* Bu sayılanların dışında herhangi başka nedenlerle mağdur olduğunu düşünenler.
Dokuz ilde başvuru
Bu kişiler, 12 ve 13 Nisan’da aşağıda belirtilen merkezlere giderek beyanda bulunabilecek:
Adana: Hukukçular Derneği, Reşat Bey Mah. Av. Mahmut Eroğlu Sok. Seyhan, 12 Nisan Cumartesi günü saat 09:00-15:00.
Ankara: Mimarlar Odası, Konur Sokak 4/3 06650 Yenişehir / Ankara, 12 Nisan Cumartesi.
Eskişehir: Makine Mühendisleri Odası, Kızılcıklı Caddesi, Altın Sokak, No.1, Kat 2, 3 ve 4., 12 Nisan Cumartesi günü saat 12:00-17:00.
Hatay: SES Sendikası (KESK), Saray Cd. Sakarya İşhanı Kat:2 No: 13, 12 Nisan Cumartesi günü 10:00-18:00.
İstanbul: Makine Mühendisleri Odası, Katip Mustafa Çelebi Mahallesi İpek Sokak No:9 Beyoğlu / İstanbul, 12-13 Nisan Cumartesi ve Pazar günü 10:00-18:00.
Kartal: Kartal Hukukçular Derneği, İstasyon Cad. Baykurt İş Hanı No: 10 Kat:3 Kartal/İstanbul (Tren İstasyonu Karşısı), 12-13 Nisan Cumartesi ve Pazar günü 10:00-18:00.
İzmir: İzmir Barosu, 1456 Sokak, No: 14, Alsancak, 12-13 Nisan Cumartesi ve Pazar günü 10:00-18:00.
Kocaeli: Kocaeli Barosu İdari Binası, Ankara Karayolu No:111 Kocaeli Plaza K:5 (Perşembe pazarı Yanı), 12 Nisan Cumartesi 10:00-18:00.
Dersim: Tunceli Barosu, Moğultay Mah. Dr. Mehmet Kahraman Cad. Özge Apt. Kat:2, 12-13 Nisan Cumartesi ve Pazar günü 10:00-18:00. (AS)